Konec dotací Zelená úsporám snížil zakázky firmám ve stavebnictví

Konec dotačního programu Zelená úsporám výrazně snížil počet zakázek firem ve stavebnictví. V budoucnu však čekají zlepšení vzhledem k evropským normám směřujícím ke snižování energetické náročnosti budov. Vyplývá to z ankety mezi vystavovateli na stavebním veletrhu For Arch 2011, který začal na výstavišti v Praze-Letňanech.

Nízkoenergetické stavby jsou stěžejním tématem letošního veletrhu. Mezi vystavovateli je například řada společností nabízejících pasivní domy s nízkou energetickou spotřebou. Novinky nabízejí také výrobci kotlů na biomasu či výrobci solárních kolektorů. Řada z nich se kvůli klesajícím zakázkám snaží rozšířit své portfolio a zaměřit se na větší skupinu odběratelů. „Ve srovnání s loňským rokem jsme letos zaznamenali pokles zakázek o zhruba 20 procent,“ uvedl v souvislosti s koncem dotací na energetické úspory Jaroslav Venetík zastupující výrobce dřevěných oken a dveří Kulhánek. Pokles také registroval výrobce tepelných čerpadel Acond. „Bylo to ale jen dočasně, teď už se situace zlepšila,“ řekl technický poradce firmy Petr Kolář.

Výrazné problémy kvůli ukončení programu Zelená úsporám zaznamenal výrobce solárních kolektorů na ohřev vody Svoboda s spol. „Zakázky nám klesly z loňských asi 200 letos na 40,“ řekl šéf firmy Karel Svoboda. Očekává však, že se situace zlepší v příštích letech, až se začnou naplňovat záměry Evropské unie o snižování energetické náročnosti budov. „Předpokládám, že řada domů bude solární kolektory potřebovat,“ podotkl.

Loni přijatá směrnice Evropské komise počítá s tím, že do konce roku 2018 musí členské státy EU zajistit, aby všechny nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné správy byly budovami s téměř nulovou spotřebou energie. Od konce roku 2020 se tomuto standardu budou muset podřídit všechny nové budovy. Program Zelená úsporám byl zahájen v dubnu 2009 a byl určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Ministerstvo životního prostředí příjem žádostí o dotaci kvůli jejich vysokému počtu pozastavilo loni v říjnu. Brány For Arch jsou na výstavišti v Praze-Letňanech otevřeny od 21. do 25. září. Souběžně s hlavní přehlídkou se koná také veletrh vytápění, alternativních zdrojů energie a vzduchotechniky For Therm, veletrh stavění ze dřeva For Wood a veletrh elektrotechniky, osvětlovací techniky a zabezpečovacích systémů For Elektro. Na své si na přehlídce Sport Tech přijdou také zájemci o sportovní stavby.