Konec extraligy? Tragédie, tvrdí manažer

Hokejisté Mountfieldu si vedou v extralize skvěle. Jejich šéfové řeší budoucnost českobudějovického klubu.

Skončí v Českých Budějovicích extraligový hokej, nebo neskončí? Spoustě věrných fanoušků se tato myšlenka v poslední době honí hlavou.
Ivan Drbohlav, který vlastní v HC Mountfi eld většinový podíl, uvažuje o tom, že klub prodá. Podle něj je v dnešní době stále těžší živit extraligový klub. V této souvislosti zatím Drbohlav jednal s firmou Marimex.

Pětimilionová dotace

Ale ještě předtím požádalo vedení klubu o desetimilionovou dotaci českobudějovickou radnici. Radní odsouhlasili ale pouze pětimilionový dar s tím, že klub musí nést v názvu i jméno města a extraliga se zpod Černé věže nebude stěhovat. O konečné dotaci musejí rozhodnout zastupitelé, kteří na posledním zasedání pouze odsouhlasili, že Mountfi ledu pomohou.
Jak? Na to si nedočkaví fandové musejí počkat až do listopadu, kdy se bude o přesné podpoře jednat i s Mountfieldem. Zatím s prodejem čeká i Drbohlav, který by rád i nadále zůstal generálním sponzorem klubu, ale požaduje také od města dlouhodobou peněžní injekci a zájem Budějovic o místní hokej. „Osobně bych si dovedl představit podporu ve formě odpuštěného nájmu za led a třeba tři- až pětimilionový bonus při postupu do play-off . A trval bych na neprodejnosti licence mimo Budvar arénu,“ zaznělo na diskusním fóru českobudějovického týmu od fanouška pod přezdívkou Quak.
Další z příznivců jihočeského hokeje pod jménem Marsch také přidal svůj názor do diskuse. „Neuznávám ani dotace do neziskového sektoru. Ale dotace do soukromého sektoru jsou šílenost. Pokřivuje to konkurenční prostředí a trh. Pokud dotací podpořím jednoho, poškodím tím druhého. Aš už to dopadne jakkoliv, doufám, že ve výsledku tu hokej zůstane.“ Českobudějovický klub v minulosti vychoval hráče, jejichž sportovní kvality poznal celý svět. Patří sem jména jako Jaroslav Pouzar, Miroslav Dvořák, Jiří Lála, Roman Turek, Václav Prospal, Radek Dvořák, Radek Martínek či navrátilec Aleš Kotalík.

Mladí potřebují vzor

Také proto by případný konec extraligy v Budějovicích současný sportovní manažer Josef Zajíc viděl nerad. „Vezměte si jenom, kolik je tady na jihu Čech hokejových oddílů. Nejenom pro ně by konec budějovického klubu byl tragédií. Spousta dětí by neměla svůj hokejový vzor. Z vlastní zkušenosti z Německa vím, že bez podpory města kluby nenávratně mizí. Není to teď lehká doba pro oddíly,“ podotýká Zajíc smutně.
I když po sportovní stránce si nyní hokejisté vedou dobře, dění okolo klubu nelze přehlédnout. „Tomu se nevyhnete. Jasně, že kluci v šatně řeší, co se dočtou v novinách a různé ohlasy. Hlavní je ale odvádět svou práci na ledě. Proto si hrozně vážíme toho, jak si zatím stojíme. Liga je letos totiž hrozně vyrovnaná a výsledky nemůžeme přeceňovat. Ale ani nechceme současnou formu zase podceňovat,“ uzavřel Zajíc.