Konec jízd zadarmo. Žáci platí

Rodiče a školáky čeká kvůli žákovskému jízdnému byrokratické kolečko.

Studenti, kteří si zvykli, že stačí před řidičem mávnout průkazkou a jet do školy či ze školy zadarmo, mají smůlu. Středočeský krajský úřad přestal automaticky proplácet žákovské jízdné. Od září si ho musejí platit sami.
Peníze žákům kraj vrátí až dodatečně. Důvody jsou dva. Nedostatek peněz a množící se případy, kdy studenti využívali průkazy i pro jiné než „školní“ cesty. „Takových jízd bylo zhruba patnáct procent. Kraj za žákovské jízdné zaplatil celkem dvě stě milionů korun,“ řekla mluvčí krajského úřadu Berill Mascheková. V loňském roce si o žákovskou kartu zažádalo čtyřicet tisíc Středočechů. Tehdy stačilo, aby školák dopravci doložil jen potvrzení o studiu. Pak kartu dostal. Odbavovací zařízení jen zaznamenávalo žákovské průkazy, dopravce pak částku naúčtoval kraji.
Teď už budou muset studenti či rodiče žáků během jednoho pololetí doložit rovnou tři formuláře: žádost o vrácení jízdného formou daru, poučení a potvrzení školní docházky. Všechny jsou na internetových stránkách krajského úřadu.
„Zrušení jízdného rodiče před rokem přivítali. Díky tomu ušetřili dvanáct tisíc korun. Z novinky zavedené krajem nadšení nejsou,“ uvedl Radek Mašinda z Poděbrad, který dojíždí do školy v Kutné Hoře.
První dva dokumenty, podepsané a potvrzené školou, je nutné poslat na kraj do 15. října. Na konci pololetí pak žadatelé musejí doložit poslední část byrokratického kolečka: potvrzení školní docházky.
„Za první pololetí musí být odevzdané do 18. března 2011,“ řekla Mascheková.
Žádosti budou krajští radní schvalovat dvakrát ročně, vždy nejlevnější variantu jízdného.