Konec vítání občánků?

V ohrožení jsou blahopřání jubilantům i akt vítání občánků. Důvod? Upravený zákon o matrikách.

Funguje to tak desítky let. V Kolíně se narodí dítě a rodiče dostanou pozvánku na vítání občánků. Adresu rodičů získá město z matriky. „Pozvánka přišla poštou,“ říká Lucie Nováková z Kolína.

Stovkám rodičů právě narozených mimin – a zároveň také desítkám jubilantů starších pětasedmdesáti let – se však lehce může přihodit, že je od července na radnice nikdo nepozve či se na ně zapomene.

Letitou praxi rozesílání pozvánek zkomplikuje novela zákona o evidenci obyvatel, která zpřísní ochranu osobních údajů. Platit začne 1. července.

Háček je v tom, že úředníci radnic nově nebudou smět nahlédnout do matričních knih.

„Jejich pořádání obec či město vykonává v rámci samostatné působnosti. Po novelizaci zákona nebudou mít přístup do matrik,“ tvrdí Ludmila Němcová, vedoucí legislativně-právního oddělení Svazu měst a obcí.

Radnice v Nymburce zrušila pozvánky na vítání občánků posílané poštou už před pěti lety. Rodiče se musejí sami přihlásit a potvrdit, že s pozváním na slavnostní uvedení jejich dítěte mezi občany města souhlasí. Stejná praxe platí i v sousedních Poděbradech. Zato úřednice v Kolíně a v Kutné Hoře dosud rozesílají pozvánky z vlastní iniciativy. Na adresy získané z matriky.

Otázkou je, jaká bude aktivita rodičů dětí, až 1. července začne platit novela zákona o evidenci obyvatel.

„Slavnostně vítáme přibližně dvanáct dětí za čtvrt roku. Asi se o tom neví,“ říká nymburská matrikářka Eva Janátová. Informace přitom visí na internetových stránkách města, v porodnici či v čekárnách poděbradských gynekologů.

„Kdyby pozvánka nepřišla, nechali bychom to být. Nahlašovat někde naše děti, to by se mi nechtělo,“ tvrdí šestadvacetiletá Dita Morávková z Kolína.

Opačný přístup zvolí Gabriela Chuchvalcová: „U prvního dítěte to bývá velká událost. Určitě si to s manželem ohlídáme,“ říká matka tříleté Nely a měsíčního Vojtěcha. Spíš jí vadí fakt, že se údaje o narození dítěte dostávají ke komerčním společnostem.

„Den po porodu mě už v nemocnici kontaktovala jedna pojišťovna a hned po návratu domů druhá. Kde sehnaly informace, se můžu jen dohadovat, ale v pořádku to není,“ říká Chuchvalcová.

JAK SI ZAŘÍDIT PŘIVÍTÁNÍ OBČÁNKA?
KOLÍN – počkat na pozvánku, kterou (nad rámec zákona) pošle město

KUTNÁ HORA – počkat na pozvánku, kterou (nad rámec zákona) pošle město

PODĚBRADY – nahlásit se na odbor školství a kultury radnice - telefon: 325 600 231

NYMBURK – nahlásit se na odboru správních činností – telefon: 325 501 522, 325 501 523, 325 501 521