Kormoráni ve Varech. Zbaví Ohři ryb?

Pluky kormoránů okupují Ohři. A protože vyžírají ryby, rybáři je chtějí střílet.

Je středa 3. února, devět hodin ráno. Na ledové kře pod jezem U Solivárny stojí čtyřiadvacet urostlých černých ptáků s ostře řezanými zobáky. Dva z nich polykají třiceticentimetrové ryby a ostatní se ostražitě rozhlížejí po okolí. Dobyvatelé Ohře našli nové loviště.
Je to poprvé, co se ve Varech objevilo tak početné hejno kormoránů. A protože každý z nich sežere asi půl kilogramu ryb denně, rybáři začínají mluvit o spálené zemi.
„Kormoráni jsou problém všude, ale na Ohři jsou super problém. Je jich tady tolik, že už brzy bude tahle řeka bez ryb,“ říká Lumír Pála, hospodář místní organizace Českého rybářského svazu v Ostrově. Právě Český rybářský svaz (ČRS) je tím posledním, na koho úřady v „kauze kormorán“ berou ohledy. Kormorán je totiž chráněným druhem a díky tomu se jeho populace v Česku za posledních dvacet let zmnohonásobila. V našem kraji teď nejpočetnější hejna hodují na Chebsku, u Ostrova a v Karlových Varech. I proto se hlavní hospodář Západočeského územního svazu ČRS v Plzni Jaroslav Vogl rozohní, když slyší slovo kormorán.
„Tvrdím, že ještě tři zimy a seznam vyhynulých a kriticky ohrožených druhů ryb bude rozšířený o dalších čtyřicet původních říčních ryb. A jejich navrácení nebude prakticky možné,“ varuje Vogl s tím, že západočeské rybáře stojí doplňování revírů přes dvacet milionů korun ročně. Rybáři se nyní obrátili na krajský úřad s žádostí o povolení odstřelu kormoránů. Ten ale váhá. „Potřebujeme přesné informace o jejich počtu v regionu, proto si necháme zpracovat posudek. Pak uvidíme,“ řekl krajský radní Jaroslav Bradáč.
Podle České ornitologické společnosti však odborné studie prokázaly, že odstřely počty kormoránů nesníží. „S mírnou nadsázkou na to nemáme dost munice. Jakýkoli odstřel má tedy význam jen na zaplašení hejna z konkrétní lokality. Vyplašení ptáci pak odletí na sousedovo,“ tvrdí ředitel ornitologické společnosti Zdeněk Vermouzek.
A o tom se v terénu přesvědčila i Sedmička, která se spolu se dvěma místními rybáři pokusila rámusem a sněhovými koulemi odehnat hejno kormoránů z podjezí. Ptáci se vznesli a vzápětí přistáli na druhém břehu, jen o třicet metrů dál.