Korytář vrátil primátorský řetěz. Honzo, děkujeme, skandovali lidé

Liberecká radnice je od soboty bez primátora. Zastupitelé odvolali šéfa hnutí Změny pro Liberec Jana Korytáře. Město vede náměstkyně Martina Rosenbergová.

Bílý transparent s nápisem „Ne korupci“ pochodoval kolem oken jednačky, kde v sobotu liberečtí zastupitelé odvolávali primátora Jana Korytáře, jeho ekonomického náměstka Jaromíra Baxu a radní Květoslavu Morávkovou, všechny ze Změny pro Liberec.
„Je to puč a návrat ke starým ódéesáckým časům,“ nadávali shromáždění Liberečané, kteří fandili Korytářovi. Ti také zaplnili jednací síň a poslouchali přenos z jednání na náměstí před radnicí.
Zastupitelé rozhodli jinak a Korytáře nechali padnout. „Navzájem jsme si nevěřili a v takové atmosféře se nedá pracovat,“ poznamenala Martina Rosenbergová z ČSSD, která jako statutární náměstkyně nyní radnici vede.
Korytář odevzal zlatý primátorský řetěz a s kyticí od fandů se z předsednického pódia přemístil na židli obyčejného zastupitele do sálu. „Jedeme dál a nevzdáme se,“ prohlásil.
Co předcházelo? Sedmička události shrnula do sedmi výroků.

1. Jan Korytář: Smlouvy na opravu lázní a dostavbu bazénu nepodepíšu. Jsou pro město nevýhodné.

Rozhodnutí oznámil Korytář na tiskové konferenci 29. března. Podle něj bylo toto rozhodnutí klíčové a hlavním důvodem, proč musel odejít. Smlouvy za více než čtyři sta milionů dotuje Evropská unie a připravilo je bývalé vedení. „Jsou příkladem toho, jak v Liberci fungovalo propojení mezi stavebními firmami a vedením radnice,“ tvrdí Korytář i jeho dnes už bývalý ekonomický náměstek Baxa. Výběrová řízení podle nich byla ušitá na míru jen určitým firmám. Kvůli tomu poslali trestní oznámení protikorupční policii. Oba projekty prověřuje také antimonopolní úřad. Jemu poslali podnět nejen Korytář, ale i další bývalí koaliční partneři.

2. Jan Korytář: Měli jsme dohodu, že si tajemníka vyberu sám.

Tak se bránil Korytář, když ho koalice obviňovala z autoritativního rozhodování. Spor o tajemníka vzplál, když ve výběrovém řízení zvítězila Alena Dvořáčková, známá rebelka proti starému vedení radnice a aktivistka sdružení Staré město Liberec. Proti ní se postavili zástupci hnutí Liberec občanům i ČSSD. Jedněm vadilo, že je Dvořáčková politicky aktivní, druhým, že se Korytář s nikým neporadil. Jmenování tajemnice dodnes leží na Krajském úřadě v Liberci.

3. Jan Korytář: Politika je krásná věc, když ji umíte dělat.

Větu pronesl na zastupitelstvu 31. března liberecký primátor Jan Korytář poté, co utnul diskuzi o svém odvolání. Návrh na ně přednesli zastupitelé za ČSSD, která už předtím odešla z koalice. K ní se přidali i Liberec občanům a dva zástupci za Unii pro sport a zdraví.
Podle Korytáře ale návrh podali pozdě a s chybami. Proto bod přesunul na další zastupitelstvo. Nato se jeho odpůrci zvedli a odešli za sálu. A tím zase oni utnuli zastupitelstvo. Podle nich Korytář porušil zákon o obcích i jednací řád.

4. Lenka Najmanová: Korytář není žádný „přizdisráč“ a jen tak něčeho se nelekne.

Takto se vyjádřila v proslovu na zastupitelstvu mladá Liberečanka Lenka Najmanová. Byla jednou z těch, kteří protestovali proti odvolání. Petici v tomto smyslu podepsaly přes čtyři tisíce lidí. Zorganizovali se po internetu a vyšli do ulic. Emoce nechyběly při demonstracích ani v sobotu v sále. Provázelo je pískání, bučení, aplaus i výkřiky podle toho, kdo mluvil. „Myslím, že mám heslo do příštích voleb,“ glosoval vystoupení Najmanové Korytář.

5. Jiří Šolc: Pochopte konečně, že za rozpadem koalice nejsou mafiánské struktury. Prostě jsme se nedomluvili.

Tak se snažil vysvětlit rozčileným Liberečanům postoj odvolávajících zastupitelů lídr Liberce občanům Jiří Šolc. Podle něj Jan Korytář při vedení jednání i před novináři hrál „sám za sebe“ a neradil se s ostatními. Stejné důvody uváděli i ostatní partneři v koalici. Podle nich také obcházel výběrová řízení tím, že zaměstnával lidi na smlouvy, příkladem je výběr tajemníka nebo příkazní smlouva exprimátorova osobního tajemníka Martina Čáslavky.

6. David Václavík: Jak dlouho to necháme běžet?

Vzkaz napsal na Facebooku při jednání zastupitel za Liberec občanům David Václavík Jiřímu Kittnerovi, zastupiteli ODS. „Musíme to nějakou dobu vydržet, odpověděl Kittner. „To je jasné. Jde jen o to, jak dlouho,“ zněla odpověď. „Jsem překvapený, že se mi někdo dostal do mé soukromé korespondence. Opravdu jsem se jen ptal pana Kittnera, jak dlouho si myslí, že to bude ještě pokračovat,“ vysvětlil Václavík. Diskuze o odvolání trvala přes tři hodiny a vystoupilo v ní třiadvacet lidí.

7. Vladislav Chvála: Nezvyklými pašiovými hrami o osud Korytáře jsme se dobře připravili na Velikonoce.

Popřál před hlasováním o odvolání Korytáře kolegům zastupitel za Změnu pro Liberec Vladislav Chvála. Vzápětí šestadvacet z nich Korytáře odvolalo. Město je v tuto chvíli bez primátora a ekonomického náměstka. Jednání o nové koalici začínají. Ve hře je i menšinová vláda ČSSD, Liberce občanům a Věcí veřejných.

Podporujeme Jana Korytáře

- Jaromír Baxa (Změna pro Liberec), odvolaný náměstek Jana Korytáře. Vystupuje proti systému výběrových řízení na radnici a proti stavbařské lobby. „Neříkám, že všechny zakázky byly zmanipulované, ale město vždy muselo udělat vstřícný krok,“ říká.
- Zuzana Kocumová, jediná zastupitelka mimo Změnu, která podpořila Korytáře. Ten ji navrhl jako možnou primátorku. - Alena Dvořáčková, vítězná kandidátka na tajemnici magistrátu. Spor kvůli jejímu jmenování přerostl v otevřenou hádku v koalici. Dvořáčková je dnes bez práce. „Budu se bránit,“ dodává.
- Květoslava Morávková, (Změna pro Liberec), odvolaná radní. Velká zastánkyně exprimátora Korytáře. „Kromě Změny nikdo nepřišel s vizí, kam se má ubírat město,“ říká.
- Vladislav Chvála, (Změna pro Liberec). „Korytář se stal symbolem boje proti korupci. Obtížně najdete mezi sebou primátora, který by nebyl jen loutkou,“ řekl.

Jsme proti Janu Korytářovi

- Martina Rosenbergová, jednička kandidátky ČSSD, jako statutární náměstkyně primátora nyní zastupuje Korytáře. „O smlouvách na bazén a lázně budeme jednat raději s vítěznými firmami,“ říká Rosenbergová.
- Jiří Šolc, náměstek pro školství a kulturu za Liberec občanům. Podpořil argumenty ČSSD. „Korytář se s námi neradil. Byli jsme na chvostě,“ popisuje situaci v radě Šolc.
- Jiří Kittner, zastupitel za ODS, dlouholetý primátor Liberce. Na jednání zastupitelů mlčel. „Ať bych řekl cokoli, lidé by mě neposlouchali. Nechtěli slyšet žádné argumenty,“ uvedl po hlasování. - David Václavík, radní za Liberec občanům, velký kritik Korytáře ještě z dob, kdy spolupracovali v krajském vedení Strany zelených.
- Martin Borovička, generální ředitel stavební firmy Syner. „Je jedno, jestli primátorem je Pepík nebo Franta. Vadí mi, že si Korytář bere naši firmu jako rukojmí,“ tvrdí.