Kosheen zahrají Brně. Kdo okouzlí Sian Evans?

Rozhovor s Markee Substance ze skupiny Kosheen, která zahraje ve středu 9. listopadu v brněnské Flédě.

Bristolskou energii skupiny Kosheen si užijí Brňané, kteří ve středu 9. listopadu navštíví brněnský klub Fléda. Hudební producent Markee Substance se zpěvačkou Sian Evans a koncertní kapelou představí připravované čtvrté album. Sedmatřicetiletý producent a kytarista Markee Substance, mimo jiné prozradil to, že je zpěvačka Evans nezadaná a že by to ráda změnila.

Před čtyřmi lety jste se oženil na zámku Štiřín nedaleko Prahy s Evou Benediktovou. Česko pro vás musí být výjimečná země.

Je to tak, žijí tu skvělí lidé, strávili jsme tu spoustu času. V Brně jsme zatím stihli jen koncertovat, věřím ale, že si tentokrát prohlédneme i nějaké ty památky.

I proto v Česku koncertujete tak často?

Neumím říci, proč tak často dostáváme nabídky koncertovat v Česku. Snad proto, že tam mají lidé rádi naši hudbu?

To je pravděpodobné vysvětlení. Zajímavé je, že jste se s Benediktovou seznámil na koncertu v pražském klubu Roxy. Jak jsou na tom další členové skupiny? Mají Brňané či Brňanky šanci okouzlit někoho dalšího ze skupiny Kosheen?

Myslím, že Sian teď někoho hledá.

Po prvním tanečně laděném albu, ze kterého jsou vaše největší hity, jste přišli s deskou kombinující elektroniku a kytary. Třetí album někteří kritici označili za temné až pesimistické. Jaké bude to čtvrté? Dočkají se spíše příznivci elektronické hudby, nebo ti zádumčivější?

Nové album bude mixem výše uvedeného, v každém případě je o mnoho energetičtější než to poslední, které bylo velmi elektronické. Produkujeme s Decoderem dost techna a house, což připravované album výrazně ovlivnilo. Se zvukem desky jsme spokojení a je to směr, kterým se vydáme.

V jakém složení se vypravíte do Brna?

Elektroniku a kytaru obstarám já, zpívat bude Sian Evans, na klávesy bude hrát Gary Eccles a přijede i bubeník Mitch Glover. Můj parťák Darren „Decoder“ Beale tentokrát zůstal doma.

Uslyší fandové všechny skladby z připravovaného alba? Nebo spíše mix nových a starých písní?

Určitě mix starších a nových písní, tak to funguje nejlépe. Lidé zkrátka chtějí slyšet staré nahrávky, které musí být v rovnováze s těmi novými.

Připravili jste si pro Brňany nějaké překvapení? Třeba kostýmy nebo speciální efekty?

Do naší show jsme zapracovali vychytané vizualizace. Ale žádné kostýmy, chraň Bůh.

Myslíte si, že je české publikum vděčnější než kupříkladu to v Anglii?

Neřekl bych. Každé publikum je jiné. České fanoušky máme rádi, protože když se jich sejde dost, vždy je na koncertu nesmírná energie.

Vaše zpěvačka Sian Evans spolupracovala na nedávném drum'n'bassovém hitu Louder od DJ
Freshe. Uslyší Brňané i tuto skladbu?

Jasně, začlenili jsme ji na koncertní playlist.

Snad každý jukebox v Česku obsahuje vaše hity jako Hide U nebo Catch. Myslíte, že se vám podaří tyto hity překonat?

Jen si počkejte, až uslyšíte nové album. Vyjde příští rok v únoru.

V Brně Kosheen zahrají ve středu 9. listopadu v klubu Fléda od 20.00. Lístky stojí v předprodeji 490 a na místě 590 korun. Britská skupina vznikla v roce 1999 v anglickém Bristolu. Skupinu tvoří hudební producenti Markee Substance (Mark Davies) a Darren Decoder (Darren Beale) společně se zpěvačkou Sian Evans (Sian Powell), která písně píše. Název kapely vznikl kombinací japonských slov starý (ko) a nový (shin). Vydali alba Resist (2001), Kokopelli (2003), Damage (2007) a připravované album Independence vyjde v únoru 2012. .

www.kosheen.eu