Koupaliště v Dobrovici pomalu chátrá

Přírodní koupaliště v Dobrovici bylo dva roky zavřené. Teprve od června má nového nájemce.

Velký bazén o rozměrech padesát krát pětadvacet metrů, skokanské prkno, travnaté pláže a všude kolem vysoké stromy. Celý areál působí příjemným uklidňujícím dojmem. Jenže lidé se sem odnaučili chodit.
Betonovou vanu bazénu postavili ještě před válkou a propouští vodu. Denně se hladina sníží o pět centimetrů. „Zatím se dopouští pitnou vodou z vodovodu, kterou platí městský úřad,“ říká správcová Kateřina Boušková.
Všechny vodní plochy v okrese jsou obsypané lidmi, jen v Dobrovici je poloprázdno. Lidé si sem odvykli chodit a raději jezdí do Mladé Boleslavi nebo okolních obcí.
I když je na teploměru přes třicet stupňů Celsia, je u bazénu pár desítek návštěvníků. Mládež skáče z prkna a pár lidí se opaluje na pláži.
„Jsem tu poprvé a musím říct, že mě překvapilo, jaký je tu pěkný areál,“ říká Jan Pekař z Mladé Boleslavi.

Lidé musí koupaliště znovu objevit

„Dřív jsem musela jezdit na koupaliště do Týnce nebo do Semčic. Jsem ráda, že mohu chodit sem. Trávíme tu s kamarádkami prázdniny,“ říká čtrnáctiletá Nikola Bohatá.
„Snažíme se to tu trochu probudit. Každý víkend tu máme koncerty s živou hudbou, v pátek bude na vedlejších kurtech tenisový turnaj,“ říká správce Karel Bouška.
Poslední bouřka se na provozu také podepsala.
„Spadlo pár starých stromů, dva dny jsme tahali kmeny a větve z bazénu. Celkem jsme museli zavřít na šest dní,“ říká Kateřina Boušková.
„V letošním roce jsme do údržby koupaliště investovali milion korun,“ říká referentka správního odboru Ludmila Vokatá. „Máme sice dlouhodobý plán přestavby areálu a vypracovaný projekt na výstavbu aquaparku za třicet milionů korun. Jenomže letos je pro nás prioritní rekonstrukce náměstí a koupaliště musí počkat, až se nám podaří získat další dotace,“ dodává Vokatá.
Stařičký areál ale nutně potřebuje peníze na opravy. Bez investic se nenajde nájemce, který by koupaliště další sezonu provozoval.