Koupání je už nuda? Co jít na lodičky

Sedmička představuje místa, kde se můžete v Klatovech a okolí vykoupat. Hnačovský rybník je dalším z nich.

Hnačovský rybník o rozloze osmašedesáti hektarů je největším rekreačním rybníkem na Klatovsku. Leží osmnáct kilometrů jihovýchodně od Klatov a nabízí mnoho příležitostí i k vodním sportům. Na jeho břehu je autokemp a chatky. „Jezdíme sem pravidelně, je tu klídek.

Do vody ale zatím nevlezu, je zima. Budu tak jen relaxovat na dece,“ uvedla Kamila Tothová ze Sušice a chystala si ležení na posekaném trávníku. „Každoročně načínám i končím svou surfařskou sezonu na Hnačově. Mám to blízko a podmínky jsou tu dobré,“ řekl Lubomír Karas ze Sušice při pohledu na svého kamaráda, který právě na hladině bojoval na prkně s plachtou.

„Koupání,“ bez váhání téměř jednohlasně odpověděly děti z Krupky u Teplic na otázku, co se jim ve hnačovské škole v přírodě nejvíc líbí. „I když voda není nejteplejší, děcka by tam byla pořád,“ řekla učitelka Jana Pochobradská, když vyhnala posledního svěřence z vody. Té opravdu chyběl nějaký ten stupeň k ideální teplotě na koupání, navíc k průzračnosti měla také hodně daleko.

„Je to klasický chovný rybník klatovských rybářů,“ dodal Karel Toman, starosta Obecní- Koupání je už nuda? Co jít na lodičky ho úřadu Hnačov, který provozuje kemp na břehu rybníka.

Když omrzí koupání

Sezona tradičně na Hnačovském rybníku startuje 1. července a končí 31. srpna. Po celou dobu čtyřiadvacet hodin denně funguje recepce kempu, jejichž služeb mohou využít i lidé, kteří přijeli jen za koupáním. Vstupné neplatí. Do peněženky musí sáhnout jedině tehdy, když si budou chtít zpestřit pobyt u rybníka projížďkou po vodní hladině jedním ze tří druhů plavidel.

„Půjčovnu pronajímáme. Provozovatel nabízí ke svezení kanoe, veslice a surfařská prkna. A to do padesáti korun na hodinu,“ upřesnil informace Josef Treml, jednatel společnosti Sport service, která je vlastníkem půjčovny, která otevře 1. července. Na břehu hnačovského rybníka si lze zasportovat na několika hřištích, zahnat žízeň či hlad. Kiosek s bohatou nabídkou od teplých pokrmů až po studené osvěžení i pivnice jsou už otevřené.

„Restaurace je obecní, kiosek pronajímáme,“ upřesnil starosta Hnačova. V areálu kempu je k dispozici udržované sociální zařízení se sprchami. Nechybí pitná voda.