Koupání u Suchdolu láká i cyklisty

Pískovna Tušť je ideálním cílem ke koupání. Vstup do vody je pozvolný a voda je čistá.

Třeboňsko je doslova rájem pro všechny milovníky koupání. Jen směrem na hranice s Rakouskem najdou poblíž silnice skoro desítku pískoven. Sedmička otestovala jednu z nich – Tušť.
Oblíbená pískovna leží zhruba čtyřicet kilometrů od Jindřichova Hradce. Dojet se k ní dá klasicky přes Třeboň nebo o přibližně pět kilometrů kratší, ale na čas přitom delší cestou přes Chlum u Třeboně. Přesná poloha pískovny podle mapy je mezi Klikovem a Suchdolem nad Lužnicí. Pískovna je rozdělená na dvě části. Menší hektarová je dál od silnice. Nenabízí ale tak příjemné koupání jako větší patnáctihektarová část.

Oblíbený cíl cyklistů

„Koupání v Tušti jsme objevili vlastně náhodou, když jsme tudy projížděli na kole. Nebylo tady tolik lidí jako na sousedních pískovnách a na první pohled se nám to tady líbilo,“ prozradila jedna ze zdejších pravidelných návštěvnic Marta Bohatá.

Cyklisté jsou na zdejší pískovně častými hosty. Kola si totiž mohou bez problémů nechat u sebe, takže na ně i z vody vidí.

Kolostavy tady stejně nejsou.
Pokud jde ale o samotné koupání, to podle Sedmičky nemá chybu. Voda byla čistá, i když sezona se už dávno přehoupla do své druhé poloviny. Vstup do vody je navíc pozvolný, a tedy vhodný také pro rodiny s dětmi. Ty nejčastěji využívají dlouhou písčitou pláž, která je jen několik kroků od poměrně prostorného parkoviště. Jen pár desítek metrů od dvou parkovacích ploch najdou návštěvníci řadu menších plážiček. Ty jsou oddělené stromy a keři, takže poskytují dostatek stínu i soukromí. Vyhledávají je proto hodně nudisté nebo rybáři.

Chybí koše

Velkou vadou na kráse zdejšího koupání je nepořádek u parkoviště. Vedle dvou TOI TOI budek se totiž v době testu Sedmičky povalovala spousta odpadků. Pytel z odpadkového koše byl příliš malý a nebyl ani dobře upevněný do kovové konstrukce. Další koš Sedmička vůbec nenašla.
Pro občerstvení si návštěvníci mohou zajít do zdejší restaurace vedle autokempu. Je asi 150 metrů od hlavní pláže a nabízí jak studené pití, tak i zmrzlinu nebo teplá jídla. Koupit si je mohou venku u okénka nebo uvnitř u baru. Cedule ale jasně upozorňují na to, že venku na zahrádce se neobsluhuje.