Křišťálová lupa zná své vítěze. Ceny má DVTV, Alza i Hlídač státu

Alza.cz

Alza.cz Zdroj: Zdeněk Matyáš,Mária Rušinová

DVTV
2
Fotogalerie

Letošní 12. ročník ankety Křišťálová Lupa rozdává ceny. Za nejzajímavější služby a projekty českého internetu označili porotci a veřejnost například e-shop s elektronikou Alza.cz, internetovou televizi DVTV nebo projekt Martina Bláhy Hlídač státu. Anketu pořádá server Lupa.cz, který rozdal ocenění ve čtrnácti kategoriích.

Výrazně uspěla internetová televize DVTV, která obhájila obě prvenství z loňského roku. Zvítězila v kategorii zpravodajství a získala Cenu popularity. Na druhém místě skončil iDnes.cz a na třetí zpravodajský web ČT24.

Nejlepší veřejně prospěšnou službou se stal Registr smluv Martina Bláhy, bývalého poradce ministrů financů Andreje Babiše a Ivana Pilného. Bláha zaujal i projektem Hlídač státu, který se stal projektem roku. Bláha skončil na druhém místě v kategorii Osobnost roku, kterou ovládl "lovec zlobivých taxikářů" Janek Rubeš, který má pořad na internetové televizi Stream. 

Internetový obchod Alza.cz také obdržel dvě ceny. Uspěl v kategoriích Internetové obchodování a E-commerce, kde porota ocenila možnost platby pomocí bitcoinů. Alza tak například porazila slevový portál Slevomat nebo srovnávač Heuréka.

Marketingovou inspirací roku je projekt Kazmy One man show, který zaujal speciálním dílem Prostřeno. První místo v sekci One (wo)man show bere Databáze knih, obsahovou inspirací roku je pak server Hlídací Pes.

V kategorii Nástroje a služby vyhrála filmová databáze ČSFD. Sekci zájmových webů ovládl portál Edna.cz, která porazil servery Technet.cz a Živě.cz.

Porotcům a veřejnosti se také zalíbil projekt zakladatele Seznamu Ivo Lukačoviče Windy, která zobrazuje vítr po celém světě. Windy vyhrála v kategorii Globální projekty českých tvůrců.

Letošní Anticenu a tedy ocenění v podobě rozbité lupy získala EET v oblasti e-commerce.