Kudy do Prahy? Cesta přes Opatovice je o dvanáct kilometrů delší

Najet z Pardubic na dálnici do Prahy u Opatovic, nebo u Chlumce nad Cidlinou je na čas prašť jako uhoď. Cesta přes nově otevřenou křižovatku v Opatovicích je delší, zato ale pohodlnější. Ověřil to test, který podnikla Sedmička.

Minulý pátek se začalo jezdit na dálnici do Prahy po novém přivaděči, který vede kolem Opatovic. Každého řidiče hned napadla otázka, která cesta je rychlejší a lepší. Sedmička podnikla test, ve kterém na ni hledala odpověď.

Dvě auta vyjela ve stejný čas z Bělobranského náměstí v Pardubicích. Jedno jelo přes Opatovice po dálnici, druhé přes Bohdaneč. Cíl měla pod dálnicí u Chýště.
Při třech jízdách v různých dnech, v různou dobu a za různé hustoty provozu se ukázalo, že obě cesty jsou zhruba stejně rychlé. Jízda zabere mezi dvaceti a třiceti minutami času Auto jedoucí na čtyřiadvacetikilometrové trase přes Bohdaneč bylo u nájezdu v Chýšti ve dvou případech ze tří zhruba o tři a půl minuty dříve, než auto, které urazilo kolem Opatovic a po dálnici o nějakých dvanáct kilometrů víc.

Přes Opatovice je cesta pohodlnější

Nová cesta přes Opatovice ale nabízí řidičům větší komfort. Po většinu její délky se dá jet maximální povolenou rychlostí. Jízda je plynulá, odpadají na ní setkání s pomalu jedoucími traktory, neosvětlenými řidiči a často navypočitatelnými chodci. Řídit přes Opatovice a na dálnici je určitě méně náročné na pozornost a koncentraci. Na tom se shodli oba řidiči.

Velký dojem udělala na oba tříposchoďová mimoúrovňová kruhová křižovatka před Opatovicemi. Obří kruh, nad kterým se klenou nadjezdy, vyrazí dech. Řidiči lze jen doporučit, aby dal nohu z plynu a soustředil se na ukazatele směru. Jinak špatně odbočí, jako se to málem povedlo Sedmičce při jedné z jízd.

Stará cesta: více aut, pomalejší tempo

Dostat se na dálnici přes Lázně Bohdaneč je náročnější. Na silnici je hustší provoz. Navíc cesta vede přes sedm vesnic, kde je nutné respektovat maximálně povolenou padesátku. V Bohdanči je to navíc žádoucí i proto, že tam mají velice agilní městskou policii, která systematicky měří rychlost projíždějících aut.

V sobotu dopoledne testovací jízdu navíc zkomplikovala kolona čtyř těžkých náklaďáků, které na silnici nakládaly z pole sklizenou cukrovku. Ostatní auta je musela objíždět .
Na to, až mamutí křižovatka u Opatovic přinese Pardubicím větší užitek a věčně ucpané město se uvolní od části aut, si bude nutné ještě počkat. „Je to dobrý, že máme další nájezd na dálnici, ale zatím všechna auta, která jedou ze severní Moravy do Prahy, jezdí přes Pardubice. Teď musíme čekat, až se stavba dálnice pohne od Sedlic na Hradec Králové,“ řekl Pavel Straka z Pardubic.

Silničáři na svých internetových stránkách slibují, že od října 2011 bude cesta na dálnici přes Opatovice ještě svižnější a ještě pohodlnější. To totiž dokončí čtyřproudou silnici mezi Hrobicemi a Ohrazenicemi, na které už pracují buldozery.

Po čtyřech pruzích se pak bude jezdit i z Pardubic až do Hradce Králové.