Abramsův dokonalý film pro dvanáctileté

Zásadní nahrávka. Štábu mladých filmařů se podařilo natočit záběry, které je mohou stát život

Zásadní nahrávka. Štábu mladých filmařů se podařilo natočit záběry, které je mohou stát život Zdroj: bontonfilm

Dvojice slavných režisérů a producentů Steven Spielberg a J. J. Abrams (seriály Ztraceni a Fringe) spojila síly a letos do kin uvedla snímek Super 8, jednoznačně nejlepší film pro mladší -náctileté diváky za poslední léta.

Super 8 je kamera, na niž se několik mladíků snaží natočit béčkový horor. Během snímání jedné scény ale blízko nich vykolejí vlak a málem je zabije. Kamera však dále běží a snímá další dění. Partička čeká na vyvolání filmu, když se kolem městečka začnou srocovat vojáci odklízející údajně nebezpečný odpad. Právě nahrávka všem pomůže odhalit, že ve skutečnosti jde o něco mnohem většího a důležitějšího pro celé lidstvo. Zároveň existence nahrávky chlapce dostane do mnoha smrtelných nebezpečí.

Již náznak zápletky dokazuje, že Abrams si od svého mentora Spielberga bere hodně. Klíčové je dokonalé pochopení a využití žánrových postupů dobrodružného filmu, na nichž Spielberg postavil úspěch mnoha svých filmů (vzpomeňme především Indianu Jonese). Abramsova režijní novinka má neskutečný tah a dynamiku, na hrdiny a diváka se valí jedna dějová peripetie za druhou a v disciplíně „Pobavit“ Super 8 poráží většinu letošních i mnohem slavnějších konkurentů (čtvrté Piráty z Karibiku i třetí Transformery). Zároveň se snímku daří propojit typově skvěle vybrané hlavní hrdiny s divákem, což je hlavní trumf tvůrců.

Na druhé straně při vzpomínce na Abramsovy předchozí produkční a režijní aktivity je Super osmička „jen“ dokonalým řemeslem. Připomeňme neotřelé Monstrum (Abrams jako producent), překvapivý Star Trek (Abrams jako režisér) a samozřejmě seriály Ztraceni a Fringe. V nich se projevuje Abrams zcela svobodně a za ně zaslouží absolutorium. Super 8 atmosférou, náladou, cílením i řemeslnou precizností mnohem více připomíná starší tvorbu Stevena Spielberga. A to je pro talentovaného filmaře dvojsečná zbraň, která mu krátkodobě může pomoci k vrcholu, ale později i srazit vaz.

Super 8

(akční, USA, 112 minut)
Režie: J. J. Abrams
Hrají: Joel Courtney, Kyle Chandler, Elle Fanningová
Premiéra: 8. září
Hodnocení: 80 %