Balet Králové slunce s moderními i klasickými tanečními prvky navštíví Prahu

Národní divadlo uvede balet Králové slunce

Národní divadlo uvede balet Králové slunce

Na prkna Národního divadla míří unikátní balet uměleckého ředitele a choreografa Nikity Dmitrievského "Králové slunce" inspirovaný také baletním uměním z doby panování francouzského krále Ludvíka XIV. Pražská premiéra se koná již zítra. Tato umělecká pocta spojení moderního baletu a klasické ruské baletní školy vznikla díky podpoře energetické společnosti TVEL Fuel Company, která je součástí skupiny Rosatom.

V představení účinkují tanečníci a baleríny z nejprestižnějších světových divadel – z moskevského Velkého divadla, divadla Michailovského, divadla Stanislavkého nebo z Baletního divadla B. Eifmana. Dále zde vystupují i přední tanečníci Státního baletu Berlín a Stuttgratského baletu, španělské Compania Nacional de Danza a taneční skupiny „La Mov“, nizozemského Nederland Dans Theater nebo fracouzské Opéra de Paris.

Program „Králové Slunce“ má za sebou úspěšná představení v Moskvě a Sofii, kde si získal všeobecné uznání. Podle slov ředitele projektu Nikity Dmitrievského je tento balet unikátní i skloubením moderních choreografických prvků z různých zemí. Představení prezentuje různé baletní figury i umělecké ideologie ve zpracování choreografů z celého světa. Ústřední nití, která se podle Dmitrijevského line celým baletem i jeho prací je pak harmonie světla, pohybu a scény. Hlavní mezinárodní host Alexander Zaitsev ze Stuttgartského baletu doplňuje, že představení se dělí na lyricko-melancholickou část a část energickou a dynamickou.

Inspiraci uměleckou dobou francouzského krále Ludvíka XIV. pak Dmitrievského vysvětluje tím, že tento slavný panovník pořádal úžasné baletní večery, kde představoval nejnovější a nezvyklé formy novodobého baletu založené především na akčnosti.