Benátský filmový festival startuje

To the Wonder

To the Wonder Zdroj: eeap

Projekcí snímku The Reluctant Fundamentalist oceňované režisérky indického původu Miry Nair odstartuje dnes večer již 69. ročník Mezinárodního filmového festivalu Benátky. Přehlídka, jež je nejstarší filmovou akcí svého druhu na světě, letos nabídne oproti předchozím ročníkům spoustu velkých změn. Za vším stojí navrátivší se ředitel festivalu Alberto Barbera, který Benátkám šéfoval v letech 1999 až 2001 a poté byl vyhozen.

Hlavním jmenovatelem změn je zeštíhlování. „Všechny současné festivaly, včetně Cannes či Berlinale, trpí nezdravou bulimickou tendencí odvysílat všechny tituly, které o to projeví zájem,“ cituje Barberu magazín Variety. „Proto jsem řekl dost. Vraťme se zpět a buďme vybíraví se všemi riziky, jež to může přinést.“ Proto letošní benátský festival nabídne „jen“ padesát světových premiér oproti loňským 65, a o hlavní cenu festivalu Zlatého lva bude usilovat pouhých osmnáct snímků (jen pro představu: hlavní soutěž letošního festivalu v Cannes nabídla 22 děl).

Místo kvantity tak Barbera vsadil na kvalitu, což se projevuje ve velkých režisérských jménech. K největším favoritům budou patřit především Američané, které v hlavní soutěži zastupují vskutku nejsilnější umělecké váhy. Terrence Malick, loňský vítěz Zlaté palmy v Cannes, zde představí romantické drama To the Wonder s Rachel McAdams a Benem Affleckem v hlavních rolích.

Neméně uznávaný Paul Thomas Anderson premiérově ukáže velmi očekávané drama The Master, jež rozkrývá počátky náboženské sekty připomínající scientologii. Třetím americkým adeptem na Zlatého lva bude novinka Briana De Palmy, thriller Passion. Z dalších významných tvůrců se v soutěži letošního benátského festivalu představí například Francouz Olivier Assayas, asijští tvůrci Takeshi Kitano a Kim Ki-duk či festivalový miláček Ulrich Seidl.

Další významnou novinkou letošních Benátek bude vůbec první filmový trh, který se na ostrově Lido uskuteční. Právě tento Barberův krok je považován za riskantní, protože 6. září (ještě v průběhu benátského festivalu) startuje filmový festival v Torontu. Právě ten je spolu s Cannes považován za nejvýznamnější filmový trh světa, navíc je tradičně otevřenější pro komerční severoamerické tituly.

Benátský festival se uzavře 8. září slavnostním večerem, během nějž budou předány ceny v hlavní soutěži a proběhne projekce zakončovacího filmu, kterým je novinka Jean-Pierra Amérise L’homme qui rit s Gérardem Depardieuem v hlavní roli.