Besser bude navrhovat půl miliardy na filmové pobídky v příštím roce

Film

Film

Ministr kultury Jiří Besser bude při projednávání rozpočtu na příští rok navrhovat, aby šlo na podporu filmových produkcí půl miliardy korun. Pro letošek bylo vyčleněno 300 milionů, peníze jsou již vyčerpány, a produkce se mohou chystat na rok 2012, řekl dnes Besser Otázkách Václava Moravce.

„Věřím, že se mi podaří při schvalování rozpočtu dát minimálně opět částku 300 milionů korun, budu požadovat 500 milionů korun na podporu filmových produkcí,“ uvedl Besser.

Ekonom a ředitel Institutu ekonomických studií FSV UK Michal Mejstřík doplnil, že stát na pobídkách vydělá. „To jsou peníze, které jsou jakoby papírově alokovány, ale de facto oni na sebe vydělají, oni vynesou pro stát ještě navíc minimálně 18, 20 procent. To znamená vlastně stát v tuto chvíli, když hovoříme třeba o 500 milionech, tak stát na tom vydělá 700 milionů,“ řekl Mejstřík.

Česko získalo výjimku jako dvanáctá země Evropské unie, a filmaře tak mohlo začít podporovat od 18. června loňského roku. Besser dnes připomněl, že loni bylo na pobídky ve státním rozpočtu 400 milionů korun, vyplatilo se asi 178 milionů. „Bohužel, jako dvanáctá země Evropské unie jsme dostali výjimku až někdy koncem prvního pololetí roku, a proto ty alokované peníze nemohly filmové produkce u nás vyčerpat v plném rozsahu,“ uvedl ministr.

Obdobné pobídky jako Česko mají Irsko, Británie, Německo, Francie, Maďarsko a dalších šest evropských zemí. Pohybují se mezi 15 a 28 procenty z celkového rozpočtu filmu. Filmová natáčení jako zdroj pracovních příležitostí i propagace podporují i další země po celém světě.