Blacksad řeší zločin jako kočičí Humprey Bogart

Komiks Blacksad

Komiks Blacksad Zdroj: Repro E15

Nakladatelství CREW pokračuje ve své řadě Mistrovská díla evropského komiksu již pátým svazkem. Nutno dodat, že znovu fascinujícím. Blacksad španělských tvůrců Díaze Canalese a Guarnida znovu potvrzuje, že i evropští autoři umí pracovat s možnostmi sekvenčního vyprávění na minimálně stejné úrovni jako jejich američtí kolegové. A mnohdy je v některých disciplínách i daleko převyšují.

Ačkoli je Blacksad ryze evropskou produkcí, obsahem nemůže být američtější. Jedná se o svébytnou variaci typické detektivky drsné školy, z nichž vzešly filmy noir. Blacksad je jméno soukromého očka, který řeší zamotané případy a mnohdy sám musí překračovat zákon. V prohnilém světě, kde pravidla určují zkažení, to je však naprosto opodstatněné chování.

Canales a Guarnido se uchylují k častému triku evropských komiksových tvůrců a jednotlivé postavy stylizují do zvířecí podoby. Blacksad je kočkou, jeho nepřátele pak ztělesňují nejrůznější šelmy, psi, medvědi, obyčejné obyvatele pak hlodavci, ptáci, plazi…

Přidanou hodnotou je příběh

Nic z toho by však nezaručilo Blacksadovi postavení mezi významnými světovými komiksy, kam bezpochyby patří. Klíčovou přidanou hodnotou jsou jednotlivé příběhy. České vydání nabídne všechny čtyři doposud zveřejněné Blacksadovy případy a jen první z nich je čistou noirovkou. Další sice přejímají vnější znaky žánru, ale Blacksad v nich řeší případy související s velkými dějinami 20. století. Hned druhý příběh tak souvisí s nacismem a nesnášenlivostí vůči jiným rasám (což se ve zvířecí říši skvěle ilustruje). Třetí případ čtenáře zavádí do poválečné hysterie související s bipolárním světem, hrozbou jaderné hrozby a zároveň s válečnými traumaty a vinami. Prozatím poslední příběh se pak odehrává v jazzem prodchnutém New Orleansu, v němž Blacksad řeší zmizení slavného hudebníka závislého na heroinu. Případ se však postupně zamotává a nakonec v něm jde o mnohem více.

Mimořádné spojení působivých scénářů a výtvarné stránky jsou Blacksadovy největší zbraně. Při vší metaforičnosti vycházející z užití zvířecích postav je ale důležitá také typologická přesnost charakterů. Jistě, vycházejí především ze žánrových požadavků, proto je Blacksad spíše kočičím Humpreym Bogartem ve vší jeho ikoničnosti než odrazem skutečných detektivů (zde lze do přímého protikladu postavit také loni vydanou komiksovou sérii Criminal). Na druhé straně právě využití dějin a jejich postav vtiskne dílu notnou dávku realističnosti.

Blacksad je dalším skvělým argumentem pro čtenáře pochybující o relevanci komiksů. Je závažný a zábavný zároveň, hloubka příběhů není nijak snížena komiksovou formou, ale právě naopak.

Díaz Canales & Guarnido: Blacksad Nakladatelství: CREW, 2012 Překlad: Richard Podaný Hodnocení: 80 %