Bořek Šípek pro letiště vytvoří instalaci s Havlovými citáty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Pražské letiště se v říjnu spolu s novým pojmenováním po prezidentovi Václavu Havlovi dočká rovněž nového uměleckého díla. Instalaci nyní tvoří výtvarník a architekt Bořek Šípek, s nímž Havel spolupracoval během svého působení na Hradě. Nově vzniklý prostor ve tvaru oválu bude umístěn v přistávací "schengenské" hale pro země EU. Cestující do instalace budou moci nahlížet a seznámit se v ní s myšlenkami prvního polistopadového prezidenta.

„Připravujeme výběr citátů Václava Havla jako prezidenta, filozofa, dramatika a občana. Instalace bude prostor, do něhož bude možné nahlížet jako do divadla. A lidé si tam budou moci přečíst jeho citáty,“ řekla ředitelka Knihovny Václava Havla Marta Smolíková. Citáty budou kromě češtiny ještě v angličtině, o dalších jazycích se uvažuje, dodala.

Šípek řekl, že v příletové hale, která má několik úrovní, vznikne cosi jako několik malých divadelních lóží. „Z nich si budou moci lidé prohlížet citáty Václava Havla, které se budou promítat,“ uvedl. Inspiroval se podobou shakespearovského divadelního prostoru, v němž diváci seděli kolem jeviště.

Ruzyňské letiště ponese název Letiště Václava Havla Praha od 5. října, kdy by Havel oslavil 76. narozeniny. Zemřel loni v prosinci. Letiště nyní chystá vše pro pojmenování včetně grafiky. Náklady na změnu přijdou podle odhadů ministerstva dopravy zhruba na čtyři miliony korun. Zaplatit by je mělo letiště.

Pojmenování letiště doprovodí slavnostní ceremoniál. V den výročí Havlova narození Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 současně předá tradiční cenu pro vybranou osobnost.

Na prosinec pak knihovna připravuje akce k připomenutí Havlova skonu, podle Smolíkové je však předčasné sdělovat detaily.

Smolíková v čele knihovny vystřídala Martina Palouše, který se v rámci knihovny zaměřil více na zahraniční aktivity, například na činnost pobočky knihovny v USA. Palouš třeba připravuje na listopad akci v knihovně Kongresu ve Washingtonu, řekla Smolíková.

V Česku podle ní knihovna nyní chystá například vydání výběru Havlových textů o divadle, konferenci o prezidentské tradici v Česku. Vyloučeny nejsou další debaty prezidentských kandidátů. V kavárně Montmartre v centru Prahy by se mělo konat více pořadů než dosud, knihovna je navíc archivuje a jsou k dispozici volně na internetu.

Instituce byla před lety založena po vzoru knihoven amerických prezidentů. Shromažďuje různé materiály o Václavu Havlovi. Činnost knihovny sponzoruje nadace podnikatele Zdeňka Bakaly. Sídlí v Praze 2, měla by se přestěhovat na Hradčany do domu, který koupil Bakala. Nyní ho rekonstruuje. Podle ředitelky by se tak mohlo stát nejdříve do dvou let. Způsob přestavby historického domu je od počátku pozorně sledován i kvůli kontroverzní pověsti pražské památkové péče.