Čech se dostal do finále „fotografických Oscarů“. Porotu zaujaly snímky krematoria pro zvířata

Krematorium domácích mazlíčků Věčná loviště. Vybudovali ho dva přátelé Michal Šeba a Martin Chum z bývalého vojenského objektu poblíž středočeského Drnova za pomoci architekta Petra Hájka.

Krematorium domácích mazlíčků Věčná loviště. Vybudovali ho dva přátelé Michal Šeba a Martin Chum z bývalého vojenského objektu poblíž středočeského Drnova za pomoci architekta Petra Hájka. Zdroj: Tomáš Vocelka

Do shortlistu v kategorii Sport se dostal i Michael Hanke se svým projektem Cesta za snem.
Do shortlistu v kategorii Sport se dostal i Michael Hanke se svým projektem Cesta za snem.
Do shortlistu v kategorii Sport se dostala i Barbora Reichová /ČOV/ se sérií Nezlomní olympionici. Fotografie zachycují trénink a přípravu nejlepších českých sportovců během nouzového stavu způsobeného epidemií nemoci COVID-19, díky čemuž byla plošně uzavřena veškerá sportoviště.
Do shortlistu v kategorii Sport se dostala i Barbora Reichová /ČOV/ se sérií Nezlomní olympionici.  Fotografie zachycují trénink a přípravu nejlepších českých sportovců během nouzového stavu způsobeného epidemií nemoci COVID-19, díky čemuž byla plošně uzavřena veškerá sportoviště.
Do shortlistu v kategorii Sport se dostala i Barbora Reichová /ČOV/ se sérií Nezlomní olympionici. Fotografie zachycují trénink a přípravu nejlepších českých sportovců během nouzového stavu způsobeného epidemií nemoci COVID-19, díky čemuž byla plošně uzavřena veškerá sportoviště.
22
Fotogalerie

Český fotograf Tomáš Vocelka byl nominován mezi finalisty jedné z nejvýznamnějších soutěží světa Sony World Photography Awards, přirovnávané k fotografické obdobě filmových Oscarů. V profesionální části soutěže je mezi prvními třemi v kategorii Architektura. Do užšího výběru se dostali i dva další Češi – Michael Hanke a Barbora Reichová, oba v kategorii Sport.

„Ať už to v dubnu dopadne jakkoli, je pro mě umístění mezi nejlepšími třemi skvělý výsledek,“ říká Vocelka. Porotu zaujal jeho soubor Věčná loviště, který vznikl v rámci fotoreportáže pro Aktuálně.cz. 

Vocelkův nominovaný soubor zachycuje krematorium domácích mazlíčků Věčná loviště. Vybudovali ho dva přátelé Michal Šeba a Martin Chum z bývalého vojenského objektu poblíž středočeského Drnova za pomoci architekta Petra Hájka. Reportáž z místa přinesl i server E15.cz.

Do užšího výběru odborné poroty se dostali i dva další čeští fotografové, a to Barbora Reichová za sérii snímků Nezlomní olympionici a Michael Hanke se sérií Cesta za snem.

„Do soutěží se moc nehlásím, vždycky mě musí někdo naťuknout a popostrčit, protože si myslím, že to ještě pořád není dost dobré. Letos jsem to zkusila. Vyšlo Czech Press Photo, vyšla nominace i v celosvětovém měřítku. Je to pro mě vlastně úplně neuvěřitelné,“ komentovala úspěch Reichová na Facebooku.

Sony World Photography Awards je jedna z nejuznávanějších fotografických soutěží na světě. Zaměřuje se na široké spektrum fotografické tvorby, není omezena jen na některé žánry.

Vítězové se oznamují každoročně v dubnu v Londýně. Hlavní cena soutěže je Iris d’Or pro fotografa roku. Ten je vybírán pouze z vítězů profesionálních kategorií. Podobně jako na filmových festivalech se vyhlašuje také Cena za celoživotní přínos fotografii.

Kromě profesionální části soutěže se mohou fotografové účastnit také otevřené části označované jako Open, soutěže pro mladé fotografy Youth a studentské soutěže Student.

V otevřené části soutěže už Česko vítěze mělo, v roce 2016 se jím stala Michaela Šmídová v kategorii Nature & Wildlife a v roce 2019 Martin Stranka v kategorii Creative.

Soutěž pořádá World Photography Organisation pod záštitou společnosti Sony. Může se jí zúčastnit každý fotograf, který tam pošle snímky. Účast není limitována národností, věkem, profesionálním statusem ani použitou fotografickou technikou. Vítězové letošního ročníku budou oznámeni 15. dubna.