Ceny české filmové kritiky předají významné osobnosti kultury

Věra Chytilová

Věra Chytilová

(VIDEO) Poradkyně karlovarského festivalu Eva Zaoralová, režiséři Věra Chytilová a Ladislav Helge, dokumentaristka Helena Třeštíková, kurátor filmového archivu Vladimír Opěla, skladatel Petr Hapka i scenárista Zdeněk Svěrák předají v sobotu 14. ledna v Praze Ceny české filmové kritiky. Herecké výkony svých kolegů a kolegyň v hlavních i vedlejších rolích ocení Eliška Balzerová, Marta Vančurová, Lubomír Lipský a Jiří Bartoška.

„Ceny, jimiž chtějí domácí filmoví novináři a publicisté upozornit na nejlepší kinematografické počiny roku 2011, budou vyhlášeny podruhé. Ve druhém kole, ve kterém byly posuzovány výkony v 11 kategoriích na základě nominací, se hlasování zúčastnilo 52 osob,“ oznámila ČTK ředitelka České filmové komory Helena Uldrichová. Slavnostním večerem v pražském klubu SaSaZu bude v přímém přenosu ČT2 provázet Ondřej Vetchý. Cenu pro Objev roku vyhlásí ředitel komunikace společnosti RWE Martin Chalupský.

Letos novináři posuzovali 25 hraných filmů, které měly distribuční premiéru roce 2011 a které včas nahlásily termín Unii filmových distributorů, a 21 filmů dokumentárních. Nejvyšší počet - osm nominací - získaly snímky Rodina je základ státu režiséra Roberta Sedláčka a Poupata debutujícího Zdeňka Jiráského.

Pět nominací mají filmová adaptace kultovního komiksu Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka a dramatický příběh Nevinnost Jana Hřebejka. Tři nominace má film Osmdesát dopisů Václava Kadrnky, dvě nominace drama Dům Zuzany Liové a jednu nominaci komedie Perfect Days - I ženy mají své dny režisérky Alice Nellis.

Trailer k filmu Nevinnost

Výsledky a přehled hlasování všech novinářů a publicistů v jednotlivých kategoriích v obou kolech budou po ceremoniálu zveřejněny na webových stránkách Cen české filmové kritiky www.filmovakritika.cz. Ceny filmové kritiky vznikly za podpory Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie, RWE, NoGup agency a České filmové komory.