Ceny Grammy otevřela modlitba za Houstonovou. Zářila Adele

Hvězda večera - zpěvačka Adele

Hvězda večera - zpěvačka Adele Zdroj: profimedia.cz

Foo Fighters
Nejlepší nový umělec - písničkář Justin Vernon
Paul McCartney zahrál svůj nový singl My Valentine
Whitney Houston
5
Fotogalerie
Letošní americké prestižní hudební ceny Grammy ovládla britská zpěvačka Adele. Získala šest ocenění, včetně nahrávky roku za píseň Rolling in the Deep a alba roku pro desku 21. Na slavnostním předávání cen v Los Angeles, jež se konalo ve stínu sobotního úmrtí popové divy Whitney Houstonové, se Adele také po několikaměsíční pauze způsobené zdravotními problémy vrátila na koncertní pódia.

Adele kromě dvou nejdůležitějších kategorií vyhrála i cenu za píseň roku, kterou se rovněž stala skladba Rolling in the Deep. Aktuální popové královně patří i ocenění za nejlepší popové vokální album, krátké hudební video a sólový popový výkon, jež obdržela za skladbu Someone Like You. Adele tak proměnila všechny nominace a vyrovnala rekord americké zpěvačky Beyoncé v počtu Grammy pro umělkyni. Na paty britské umělkyni na letošních Grammy šlapala jen rocková kapela Foo Fighters, jež získala pět gramofonků.

„Chtěla bych jen vzkázat mámě, že její holka si vedla dobře,“ řekla při přebírání ceny za album roku celý večer dojatá Adele. S bezprostředností, jež ji v průběhu večera provázela, pak podotkla, že má nudli u nosu. Zpěvačka, která za sebou má operaci hlasivek, také řekla, že album 21 lidi oslovuje, protože je o něčem, čím si každý prošel: o mizerném vztahu.

Kromě Foo Fighter na letošních cenách bodoval rapper Kanye West, který proměnil čtyři ze sedmi nominací, mimo jiné za nejlepší rapové album pro desku My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Dosavadní držitel 14 gramofonků se slavnostního předávní cen stejně jako loni nezúčastnil. Westovi vadí, že americká nahrávací akademie údajně přehlíží rapové umělce. Letos navíc sporně nenominovalo jeho oceňovanou desku My Beautiful Dark Twisted Fantasy na album roku.

Slavnostní předávání cen v neděli večer místního času v losangeleské hale Staples Center otevřela modlitba za Houstonovou. Zpěvačka, které ve své době patřila k nejzářivějším hvězdám amerického hudebního nebe, ve městě v sobotu zemřela ve 48 letech po letech problémů s drogami a alkoholem.

„Pomodleme se za ženu, kterou jsme milovali, za naši padlou sestru Whitney Houstonovou,“ řekl moderátor večera, rapper LL Cool J. Zesnulou hvězdu pak připomenul videozáznam, na němž zpívala svou zřejmě nejznámější píseň I Will Always Love You. Stejnou písní pak ještě majitelku jednoho z nejvýraznějších hlasů americké popové hudby během večera připomenula zpěvačka Jennifer Hudsonová.

Kromě Houstonové se během večera vzpomínalo i na další umělce, kteří v uplynulém roce zesnuli. Například na zpěvačku Amy Winehousovou, soulovou a bluesovou legendu Ettu Jamesovou či prokletého soulového a jazzového básníka Gila Scotta-Herona.

Hlavní pozornost ale byla upřena na Houstonovou. Vzpomínal na ni třeba i hudebník Stevie Wonder, který uvedl Paula McCartneyho. Bývalý Beatle doprovázený na piano Dianou Krallovou zahrál svůj nový singl My Valentine. V závěru večera pak ještě vystoupil se směsí písní slavné liverpoolské čtyřky.

Foo FightersFoo Fighters | profimedia.cz

Živě také během ceremoniálu vystoupil například Bruce Springsteen, který představil píseň We Take Care of Our Own z chystané desky Wrecking Ball. Po více než 20 letech se na pódium vrátili legendární Beach Boys, kteří také připravují nové album. Doprovázely je kapely Foster the People a Maroon 5. Jedno z dalších vystoupení pak nabídlo kombinaci skupiny Coldplay a zpěvačky Rihanny.

Na stejném pódiu přitom před ní vystoupil její bývalý přítel Chris Brown, který v roce 2009 vzbudil značnou nevoli, když svou partnerku vpředvečer udílení cen Grammy napadl. Letos umělec získal cenu za nejlepší r'n'b album pro desku F.A.M.E., a dovršil tak comeback z loňského roku.

Cenu pro nejlepšího nového umělce obdržel písničkář Justin Vernon vystupující s projektem Bon Iver. Ve Spojených státech ne příliš známý umělec, jenž získal i cenu za nejlepší alternativní album, porazil například Nicki Minajovou. O cenách, jejichž celkový počet se letos snížil ze 109 na 78, rozhoduje americká Národní akademie nahrávacích umění a věd (NARAS). Letos je udělovala již po 54. Kritici dlouhodobě ocenění označují za příliš konzervativní.