Červená karkulka zavítala do věku stylu emo

Ten pravý,
nebo
vlkodlak?
O Valerii
(Amanda
Seyfriedová)
má zájem
spousta
mužů i jiných
bytostí

Ten pravý, nebo vlkodlak? O Valerii (Amanda Seyfriedová) má zájem spousta mužů i jiných bytostí Zdroj: bontonfilm

Snad neexistuje slavnější pohádka než historka o holčičce v červené karkulce, která jde za babičkou a v lese ji přepadne vlk. Zároveň málokteré dětské vyprávění je tak obtížné převést na filmové plátno, a to z mnoha důvodů (látka vydá maximálně na pár minut, je extrémně přímočará a stereotypní).

Nejnovějším pokusem je dílo scenáristy Davida Leslieho Johnsona a režisérky kultovního emo snímku Stmívání Catherine Hardwickeové. Výsledkem je zcela nové pojetí původního mýtu, které ale pohřbívá nepovedená realizace.

Z původního vyprávění zůstaly ve snímku, který u nás vychází na Blu-ray a DVD, pouze jednotlivé motivy. Samotný oděv nazvaný červená karkulka, hluboké a nebezpečné lesy, babička žijící mimo vesnici. Jiné motivy se proměnily – vlka nahradil vlkodlak, původně pohanský mýtus rozšířila křesťanská věrouka, hlavní hrdinkou není malá holčička, ale emocemi rozháraná mladá dívka. A se vším si scenárista celkem podnětně a netradičně pohrává, rozvíjí netušené rozměry původního díla. Zkrátka je aktualizuje pro filmové vyprávění 21. století.

Hlavní aktualizací pak je především žánrový posun od klasické pohádky pro děti směrem k akční fantasy říznuté detektivkou. Protože Karkulku (která se zde jmenuje Valerie) a vesnici ohrožuje vlkodlak, je třeba vypátrat, kdo tím vlkodlakem je v civilním životě. Právě tato linie a závěrečné rozuzlení je největším kladem snímku.

Jenomže dobrý pocit z textu smazává Catherine Hardwickeová a její emo režie. Většina hlavních postav připomíná teenagerské hvězdy a podobně naivně vyhrocené je i chování všech postav. K dobru je třeba připočíst, že je tomu podřízena celá stylizace. Nicméně kouzlení kýčovitých obrázků ve spojení s pobledlými mladíky v rozhalených košilích výsledek vůbec neobohacuje. Právě naopak.

Červená karkulka (fantasy, USA, 100 minut)

Režie: Catherine Hardwickeová
Hrají: Amanda Seyfriedová, Gary Oldman, Lukas Haas Na Blu-ray od srpna 2011
Hodnocení: 50 %