Česko zaujalo filmaře. BBC tu za stovky milionů natočí Tři mušketýry

Tři mušketýři v Praze

Tři mušketýři v Praze Zdroj: E15

Do Česka míří další velká televizní produkce za stovky milionů korun. Britská veřejnoprávní BBC tu začne v polovině března natáčet první řadu dalšího ztvárnění románu Alexandra Dumase Tři mušketýři, a to prostřednictvím své výrobní pobočky BBC Worldwide a tuzemské společnosti Czech Anglo Productions.

„Celkovou výši rozpočtu sdělit nemohu, je výrobním tajemstvím. Mohu ale prozradit, ze BBC Worldwide v ČR proinvestuje jen v roce 2013 ve službách, nájmech, výplatách přes 230 milionů korun,“ řekl deníku E15 produkční a jednatel Czech Anglo Productions Václav Mottl. Natáčení potrvá šest měsíců na různých místech České republiky, přičemž v plánu jsou i další dvě řady série. Celkem by tak mohla BBC v tuzemsku utratit až 700 milionů korun.

Česko si tvůrci podle Mottla vybrali pro velké množství kulturních památek, profesionalitu českého filmového štábu a zavedení vratky až 20 procent z celkové částky vynaložené za natáčení. Tato státní podpora funguje od června 2010 a jejím cílem je zastavit úbytek zakázek od zahraničních filmových produkcí.

Filmaři, kteří v minulosti utratili při natáčení v Praze a dalších lokalitách miliardy korun ročně, totiž začali v posledních letech vyhledávat výhodnější podmínky v Maďarsku a dalších zemích. „Kdyby nebyly pobídky zavedeny, popřípadě by byly v dalších letech zrušeny, celý tento projekt by se definitivně přestěhoval do Maďarska, Německa, Chorvatska nebo kamkoli, kde takovéto možnosti mají,“ podotkl Mottl.

V případě první řady nových Tří mušketýrů představuje vratka 46 milionů korun. Ceny v okolních státech jsou pro natáčení podle Mottla sice nepatrně vyšší než v Česku, ale veškeré okolní státy nabízejí vratky 15 až 25 procent z celkových rozpočtů.

Značná část z 230 milionů určených na útratu za natáčení první řady půjde na zaplacení nájmů na státních hradech a zámcích a za zábory prostor v institucích a obcích. Konkrétně si filmaři vybrali místa jako Dobříš, Křivoklát, vodní hrad Švihov, Zvíkov, Hluboká, ale i pražské uličky na Malé Straně a v historickém centru. V klášteře v Doksanech staví „mušketýrskou základnu“ a zahradu a interiéry promění ve Francii sedmnáctého století.

„Samozřejmě hledáme i interiéry královského paláce, kde uvažujeme o některých prestižních pražských sálech či zámku Kroměříž nebo Slavkov u Brna. Přípravy jsme začali před týdnem, jsme v úplném začátku, ale lokace jsme objížděli již vloni od září,“ konstatoval Mottl.

Jedna řada seriálu bude mít deset dílů a celé natáčení bude rozděleno do pěti bloků po dvou dílech. Každé dva díly natočí jiný režisér, který je potom také sestříhá a dokončí postprodukci.

„V Mušketýrech si samozřejmě zahrají také čeští herci, kaskadéři, komparzisté, a jak bývá zvykem, možná i někdo ze štábu,“ dodal Mottl. Konkrétní jména však zatím neuvedl.