Converge jsou znovu na vrcholu sil a vydali se vstříc širšímu publiku

Converge: All We Love We Leave Behind

Converge: All We Love We Leave Behind Zdroj: Repro E15

Přístupnější širšímu publiku je novinka All We Love We Leave Blind amerických Converge za cenu pozbytí některých svých typických prvků. Neobsahuje tolik zlomů: je nejen přímočařejší, přibylo i konvenčněji střižených pasáží. Naštěstí však posloucháte stále tytéž Converge, po deseti letech podruhé stojící na vrcholu tvůrčích sil.

Jedenáct let staré album Jane Doe znamenalo pro čtveřici předěl. Dalo vyniknout nové sestavě a završilo hledání vlastního výrazu. Mnoha posluchačům zpřístupnilo krásy chaotického hardcoru, v němž se energie punku a syrovost metalu spájí s výjimečným muzikantstvím a pojetím kompozice. Rytmickou stavbu i zacházení s motivy jako by určovaly kostky vrhané opilým námořníkem na v bouři se potápějícím parníku.

Žádné pro rock charakteristické čtyř- a osminásobné opakování motivů, žádná pravidelnost, žádná písnička na čtyři doby! Formuli krátkých, nápady přeplněných a na prvních poslech zcela nepřehledných skladeb vypilovali Converge na Jane Doe v jednolitý celek, který vedle nahrávek Botch nebo Dillinger Escape Plan patří k tomu nejlepšímu, co žánr nabízí.

Podobně jako předchozí Axe to Fall (2009) stírá novinka dojmy z nevyrovnaných desek nultých let. Ve stejném duchu jako Axe to Fall se vrací ke kořenům, k punkové přímočarosti. Zlomy jsou již jen odvarem divokosti někdejších. Skladby se odehrávají spíše ve středních tempech, probleskuje jimi inspirace švédským deathmetalem devadesátých let a platí, co i pro předchozí alba. Totiž že do hry Kurta Balloua se vkrádá čím dál více standardních figur, což je u kytaristy považovaného za jednoho z nejinvenčnějších v žánru přece jen škoda.

Přístupnější činí desku i naléhavost nahrazující někdejší neurotické exploze. Odklon od charakteristického znění naštěstí vyvažuje kvalita materiálu. Platí to především pro druhou stranu desky, na níž několik písniček načrtává zvuk, k němuž čtveřice zřejmě směřuje. Je možná – podobně jako novinka – odlišný od toho, jímž se skupina proslavila, ale podobně neotřelý a originální.

***
Converge: All We Love We Leave Behind Vydavatel: Epitaph Records, 2012 Hodnocení: 80 %