Cynický antihrdina Barry Seal přináší akční zábavu a Toma Cruise ve formě

Video placeholde

Novinka Barry Seal: Nebeský gauner využila skutečný osud pilota na výplatní pásce CIA i kolumbijských pašeráků drog ke slušnému thrilleru, který svou politickou kritiku balí do akční zábavy.

Tom Cruise svou kariéru ještě zabalit nehodlá, občasným propadákům typu Mumie navzdory. V jedné z nejslabších filmových letních sezon se vrací na scénu jako Barry Seal, hollywoodská verze skutečného pilota, jenž se zapletl se CIA, marxistickými nikaragujskými sandinisty i s medellínským drogovým kartelem.

V českých kinech se novinka promítá pod názvem Barry Seal: Nebeský gauner, více se k ní hodí její původní název American Made. Nejen proto, že stále charizmatický Cruise a jeho zářivý úsměv, s nímž se snaží proplouvat svou variací na americký sen s nadsazenou sebedůvěrou, přímočarostí hraničící s prostoduchostí a bez výčitek svědomí, se ideálně hodí pro roli reprezentující obecný americký přístup k životu a mezinárodní politice.

Film o Barrym Sealovi patří k těm hvězdným zábavám, které na nedávné skutečnosti podané s cynickým švihem ukazují tragické chyby, jež se stále opakují.

Není sice tak vizuálně vynalézavý, vtipný, komplikovaný a pronikavý jako Soukromá válka pana Wilsona nebo Sázka na nejistotu, ale i jeho kritika zabalená do mainstreamové zábavy stojí za pozornost.

Podívejte se na trailer k filmu

Video placeholde
Barry Seal- Nebesky gauner • AVmania.cz

Málo známý a přitom až neuvěřitelný osud muže, jehož vidina dobrodružství a rychlých peněz přivedla na mnoho nebezpečných míst, film vypráví jako jízdu bez záchranného pásu. Ta se ve druhé polovině točí zbytečně v kruhu a neodsýpá tak, jak by se hodilo.

Režisér Doug Liman, který kdysi načal ságu agenta Bournea a s Cruisem natočil už energičtější sci-fi Na hraně zítřka, se snaží Sealovo vyprávění zpestřovat rychlými střihy, obrazovými odkazy na sedmdesátá a osmdesátá léta, v nichž se vše odehrává, či stručnými shrnutími dobové politické situace, k níž někdy pomáhá i animace.

Takových vsuvek by se tu mohlo objevit víc než záběrů z ruční kamery, která filmu dodává tíživost dramatu a atmosféru chaosu. Film vypadá často jako jeho hrdina: jednoduchý a bezstarostný, neustále v něm ale dřímá hrozba a předzvěst zkázy. A nejen Barryho, jak ukazují nápady agenta CIA v podání Domhnalla Gleesona.

Je to ovšem hlavně Barry Seal, postava ztělesňující tolik z reaganovské éry, jež se podle mnohých dnes vrací, na koho se film zaměřuje – se směsí soucitu a ironie, která funguje mnohem lépe než obvyklé oslavování. Možná se měl film v češtině jmenovat raději Barry Seal: Americký antihrdina.

Autorka je spolupracovnicí redakce

Barry Seal: Nebeský gauner

(thriller, USA, 114 minut)
Režie: Doug Liman
Hrají: Tom Cruise, Sarah Wrightová, Domhnall Gleeson, Caleb Landry Jones Hodnocení: 70 %