Czech Nature Photo: Vítězem snímek kosa s mláďaty

NEJLEPŠÍ FOTOGRAFIE ČESKÉ PŘÍRODY pro rok 2021- Igor Mikula – Kos černý (Turdus merula) / Další generace tohoto druhu, která žije na záchodovém okně na chatě mého přítele. Sledoval jsem jejich chování po mnoho hodin a přítomnost kamery jim nevadila ani při krmení.

NEJLEPŠÍ FOTOGRAFIE ČESKÉ PŘÍRODY pro rok 2021- Igor Mikula – Kos černý (Turdus merula) / Další generace tohoto druhu, která žije na záchodovém okně na chatě mého přítele. Sledoval jsem jejich chování po mnoho hodin a přítomnost kamery jim nevadila ani při krmení. Zdroj: Czech Photo

Igor Mikula stojí u své fotografie kosa krmícího v hnízdě mláďata, která zvítězila v soutěži Czech Nature Photo
2. místo v kategorii CENA ZA NEJLEPŠÍ FOTOGRAFII ČESKÉ PŘÍRODY - Vít Lukáš – Pod vodou, nad listem / Mloci skvrnití (Salamandra salamandra) jsou vejcoživorodí. To znamená, že samice nekladou do vody vajíčka, nýbrž rodí již vylíhnuté larvy. Ty mají vnější žábry a žijí ve vodě, dokud se nepromění do konečné suchozemské podoby mloka. Často je můžete pozorovat na okraji tůní, kde na listech těsně pod hladinou číhají na svou kořist. Tato fotografie byla pořízena na okraji tůňky pomocí dvou blesků, umístěných pod vodní hladinou. Její pořízení mi trvalo zhruba tři týdny, jelikož larvy jsou velmi plaché a při sebemenším vyrušení se rychle schovají do bahna či pod listí. Praha, Česká republika
3. místo v kategorii CENA ZA NEJLEPŠÍ FOTOGRAFII ČESKÉ PŘÍRODY - Igor Mikula – Rhinolophus / Dvanáct dní strávených na jednom místě. Neustálé pozorování chování, letových tras a celkové aktivity těchto nádherných tvorů. Nekonečné nastavování kompozice, umístění fotoaparátu a správné vzdálenosti čidla. Poslední večer v 18.00 zahajuji finální pokus. Sednu si k ohni a poslouchám strašidelné zvuky plchů v korunách stromů nad mojí hlavou. 19.00. Zamyslím se, vypnul jsem mód sleep? Radši se na to ještě podívám. Čidlo je aktivní, zkontroluji tedy display a na něm vidím tuto fotku.
Vítěz v kategorii SAVCI - Michal Stoklasa – Bratři / Pozorování liščích mláďat patří mezi mé nejkrásnější zážitky v přírodě z tohoto roku. Fotografie vznikla, když si liščata spolu hrála pod starým smrkem. Byla asi hodina před západem slunce, když je v dálce něco zaujalo a spolu zkoumala, co to je.
2. místo v kategorii SAVCI - Jan Pavlíček – Myšice lesní / V období lockdownu jsem se rozhodl zmapovat pomocí fotopastí život okolo naší chalupy. Díky tomu jsem zjistil, že tato myšice navštěvuje garáž každý den mezi 1.30 a 2.30 v noci. Pak už „jen“ stačilo vyfotit. Vzhledem k její rychlosti a skákavým pohybům bylo na několik týdnů o zábavu postaráno. Místo pořízení: Garáž – Rokytnice v Orlických horách, ČR
58
Fotogalerie

Vítězným snímkem soutěže Czech Nature Photo se stala fotografie kosa krmícího v hnízdě mláďata. Jejím autorem je Igor Mikula, který byl jedním z 267 účastníků soutěže. Vítěznou fotografii porota vybrala z 2300 snímků a vyhrála také v kategorii Cena za nejlepší fotografii české přírody. Od 11. května se v galerii Czech Photo Centre otevírá výstava sestavená nejen z nominovaných snímků soutěže Czech Nature Photo.

Vítězná fotografie nebyla podle poroty favoritem od počátku, nakonec ale snímek nazvaný Kos černý vybrali porotci jednohlasně. „Lokální, dalo by se říci obyčejný motiv z české přírody dokonale koresponduje se současnou složitou situací způsobenou pandemií koronaviru, která ovlivňuje veškeré naše možnosti včetně cestování i fotografování. Autor měl neotřelý nápad, jak fotografii pojmout, dokonale ho technicky provedl a zachytil ten správný moment. Snímek nese poselství, že náměty pro silné fotografie lze najít všude kolem nás,“ uvedl předseda poroty Vladimír Čech ml.

Autor snímek pořídil na chatě svého kamaráda, kde každoročně pár kosů hnízdí na parapetu záchodového okénka. „Vzhledem k tomu, že jsou na přítomnost lidí zvyklí, rozhodl jsem se život rodinky zdokumentovat. Na fotografii vidíme samečka, který svým ratolestem přináší potravu. Snímek vznikl pomocí dálkové spouště, fotoaparát jsem umístil v blízkosti parapetu a pár hodin pozoroval, zda jeho přítomnost neruší ptáky při krmení,“ popsal autor vznik snímku.

V kategorii Savci zvítězil Michal Stoklasa se snímkem liščích mláďat, v kategorii Ptáci Ondřej Nágl se snímkem Nenasyta, který také ukazuje krmení mláďat. V kategorii Krajina si první místo odnesl Jiří Benda s fotografií Ledovcová jeskyně. Soutěžilo se v 11 kategoriích.