Další vzpomínky na Zuzanu Navarovou a Nerez kalí provedení

Zuzana Navarová

Zuzana Navarová Zdroj: ctk

Pracovní snímky z rozhlasového studia a archivní záznam koncertu z Orlové, tuto podobu mají další vzpomínky na legendární, letos třicetiny slavící Nerez, respektive předčasně zesnulou zpěvačku Zuzanu Navarovou. Oba tituly vycházejí načasované na předvánoční trh a jejich provedení nutí zpytovat současný český vydavatelský étos.

To podstatné o Nerezu již bylo napsáno v souvislosti s reedicí studiového archivu, vzpomínkovým projektem u příležitosti nedožitých padesátých narozeniny Zuzany Navarové a knížce Ne, Nerez nerezne. Záznam koncertu z Orlové potvrzuje výjimečnost kapely v dobovém kontextu, barevnost kontrastuje s unylostí většiny tehdejší produkce.

Nahrávka je to amatérská a i přes dodatečné zásahy dokonale autentická. Zvuk kolísá, přesto slyšíte, jak čtveřice dokázala pestrou směs přesvědčivě převést i na pódium, navzdory nedostatkům totiž ze záznamu často „vylézá“ více než ze studiových snímků. Druhý disk – reedice vánočního koncertu Nerezu – o interpretovi nic nového nevypovídá, stejně jako samostatně vydané pracovní snímky Zuzany Navarové z hradeckého studia Českého rozhlasu.

Daleko více by jim slušelo zařazení jako bonus na některou z reedic. Nad oběma počiny je třeba položit otázku, zda čeští vydavatelé zaregistrovali, že je rok 2011. Za hranicemi je standardem využít místo na disku do poslední vteřiny a vydavatelé se – při vědomí, že reedice jsou jednou z mála jistot – předhánějí v nevšedních grafických řešeních.
Nerezovým reedicím nesluší ani odbyté obaly, ani chybějící koncept. Smyslem výletů do archivu je odkrýt dílo v širším kontextu, neboť právě ten je příčinou, proč je vůbec oprašováno.

Drobení rarit na samostatná vydání je nešťastné. Zřejmě se objeví další nahrávky, ale vydavatel a bohužel i interpret by udělali lépe, pokud by je uveřejnili jako ucelený set, který by kapitolu jednou provždy uzavřel. Jinak se odkaz kapely zbytečně rozmělňuje a vzpomínka, byť dobře myšlená, získává hořkou pachuť.

Nerez: Koncert v Orlové 1985 / Nerez v Betlémě

Vydavatel: EMI, 2011
Hodnocení: 70 %

Zuzana Navarová: Dávný příběh

Vydavatel: EMI, 2011
Hodnocení: 40 %

Autor je spolupracovníkem redakce