Daredevil jde až na kost moderního superhrdinského komiksu

Daredevil

Daredevil Zdroj: Repro E15

Elitní superhrdinský komiks je již nějakou dobu čtením pro fajnšmekry a přitahuje jedny z nejinovativnějších scenáristických tváří. Třeba Franka Millera (Sin City, 300) nebo Briana Michaela Bendise (Sam & Twitch), muže, který dokázal přetavit všechna stará klišé kolem postavy Hrdiny a přitom ho zachovat silným i uvěřitelným. Oba scenáristé se také zapojili do série Daredevil a jejich příběhy tohoto netradičního superhrdiny nedávno začaly vycházet i v češtině.

Frank Miller a jeho minisérie z roku 1993 Daredevil: Rok jedna osvětluje samotný zrod postavy na zločinem sužovaných ulicích newyorské čtvrti Hell’s Kitchen. Jsou tu všechny tradiční propriety včetně náklaďáku plného radioaktivního odpadu, který zničí Daredevilův zrak, ale nelidsky zesílí jeho ostatní smysly. Recept, jak klišé proměnit v něco většího, spočívá v proslulých Millerových monolozích, které nás ani na okamžik nepouští z hlav postav a samého středu dění. Přesto nejen na zastaralém koloringu je už zub času vidět.

Miller, Romita Jr.: Daredevil. Rok jedna

Nakladatelství: CREW, 2011
Překlad: Martin D. Antonín
Hodnocení: 70 %

To Bendisův Daredevil (2001–2006) je zjevení veskrze současné. Jde o dokonalou ukázku, jak by uvažoval reálný maskovaný hrdina bojující se zločinem. Přes obrovské odhodlání na něj mají jednotlivé rány osudu skutečný vliv a přetváří jeho charakter. Přitom téměř postrádáme akční scény a vše stojí na opravdovosti jednajících charakterů a brilantních dialogů.

Každé slovo, scéna a dějová linka tu má svůj význam. Pocit domyšlenosti do posledního detailu posiluje expresivní kresba jednoho z největších talentů současnosti, Bulhara Alexe Maleeva, která ví, jak emoce příběhu posílit a očistit od zbytečností (viz obrázek). Bendis zároveň narušuje mnohá tabu, například skutečnou efektivitu boje s drogami. A tvrdě říká, že bez léčení příčin zločinu je každé superhrdinou vyčištěné místo nutně pouze nepřirozeným vakuem, které musí být vyplněno „superpadouchy z Filadelfie“ (v horším případě jakuzou).

Druhá kniha Daredevil: Muž beze strachu dále dějově rozvíjí předchozí zápletku s ohroženou tajnou identitou a bojem o místo šéfa podsvětí. A především je mistrným, silným příběhem, z něhož si morální poučení musí každý čtenář vytáhnout sám. Lze se tak jen těšit na poslední dva svazky tohoto nefalšovaného superhrdinského eposu.

Bendis, Maleev: Daredevil. Muž beze strachu 2

Nakladatelství: BB art, 2011
Překlad: Tomáš Jeník
Hodnocení: 100 %

Autor je spolupracovníkem redakce