Das Filmfest: válečná komedie, Goethe, RAF i berlínská zeď

Netradiční podívaná. Na programu Das Filmfestu je i napínavá a divácky vděčná válečná komedie
Můj nejlepší nepřítel s Georgem Friedrichem a Moritzem Bleibtreuem

Netradiční podívaná. Na programu Das Filmfestu je i napínavá a divácky vděčná válečná komedie Můj nejlepší nepřítel s Georgem Friedrichem a Moritzem Bleibtreuem Zdroj: derfilmfest

Na pět dní, počínaje dneškem, obsadí pražská kina Lucerna a Evald německy mluvené filmy v 6. ročníku přehlídky Das Filmfest. Akci večer slavnostně zahájí hraný debut německého dokumentaristy Andrese Veiela Kdo, když ne my. Jde o další pokus pochopit, co vedlo mladé lidi jako Gudrun Enslinnovou k tomu, aby se přidali do teroristické Frakce Rudé armády.

Film, který se soustředí hlavně na bouřlivý milostný vztah Enslinnové, dcery faráře, a jejího druha, syna nacisty oslavovaného básníka, soutěžil letos na Berlinale. Stejně jako manželské drama Spavá nemoc oceněné Stříbrným medvědem za režii Ulricha Köhlera.

Premiéru na stejném festivalu měl v hlavním programu i Můj nejlepší nepřítel, zábavná, svižná a napínavá válečná komedie o židovi a nacistovi, bývalých kamarádech z dětství, kteří soupeří o stejnou ženu a jednu vzácnou kresbu. „Je důležité vyprávět i příběhy, v nichž židé nejsou jenom v lágru. Najít správný žánr ale bylo obtížné. Než nám došlo, že musíme zvolit realismus a nechat komedii vyjít z absurdních situací, do nichž se hrdinové dostanou,“ vyprávěl na berlínské tiskové konferenci režisér Wolfgang Murnberger a na otázku, jak to, že se válku odvážil pojmout humorně, odvětil: „Možná proto, že jsem Rakušan.“

Ze soutěže karlovarského festivalu je zase známý Lollipop Monster, zakončovací film pražské části a zahajovací brněnské části Das Filmfestu, která se uskuteční v kině Art od 24. do 28. října. Provokativní německé drama o dvou puberťačkách, které každá po svém a každá radikálně reaguje na problémy. Snímek pak 27. října vstoupí i do běžné kinodistribuce. Tam se na jaře snad dočkáme i Goetha, životopisné romance o mladém literátovi, v hlavní roli s jednou z letošních Shooting Star Alexanderem Fehlingem (který je k vidění v roli Baadera i v Kdo, když ne my).

Na programu je i režijní prvotina Karla Markovicse, herce známého ze seriálu Komisař Rex nebo z oskarového filmu Ďáblova dílna a jednoho z hostů Das Filmfestu. Film Dýchat, příběh chlapce, jenž si odpykává trest za zabití, je právě nominovaný na Evropskou filmovou cenu za nejlepší debut a vybraný, aby reprezentoval Rakousko v boji o Oskara. Několika staršími filmy Das Filmfest připomene 50. výročí stavby berlínské zdi, včetně necenzurované belgické reportáže z roku 1964 Německo – konečná stanice Východ. V nabídce dokumentů nechybí dva 3D filmy slavných režisérů, taneční Pina od Wima Wenderse a další předpremiéra, Jeskyně zapomenutých snů od Wernera Herzoga.

Das Filmfest (19. – 28. října)

» Kdo, když ne my (režie Andres Veiel)
» Můj nejlepší nepřítel (režie Wolfgang Murnberger)
» Jeskyně zapomenutých snů (režie Werner Herzog)
» Dýchat (režie Karl Markovics) tipy

Autorka je spolupracovnicí redakce

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.