Doctorow skvěle přepsal Orwella pro dnešní generaci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: repro E15

Marcus, známý mezi přáteli jako w1n5t0n, je úplně obyčejný sedmnáctiletý kluk, který prožívá všechny obvyklé starosti a radosti -náctiletých. A bylo by tomu tak i nadále, kdyby se jednoho dne on a jeho parta nerozhodli vyrazit si za školu.

Jenže ve stejnou dobu teroristická skupina zaútočí na San Francisko, v němž shodou okolností žijí. Místo statusu oběti Marcus získává status podezřelého, je podroben výslechům a před propuštěním musí přísahat, že nikdy neprozradí nic z toho, co se mu přihodilo, jinak se ocitne ve vězení na doživotí. Taková je výchozí situace vynikajícího románu Coryho Doctorowa Malý bratr, který tématem, názvem i přezdívkou hlavního hrdiny odkazuje na legendární political fiction George Orwella 1984.

Po svém návratu hlavní hrdina zjišťuje, že město se během jeho nepřítomnosti změnilo v obdobu totalitního státu, v němž neuděláte pět kroků bez dohledu kamer či senzorů. A samozřejmě i policajtů, kteří dohromady tvoří systém snažící se zabránit dalšímu útoku. Efekt je zcela opačný. Obyvatelům je postupně ukradeno soukromí a práva. Zákony se překrucují ve prospěch mocných a strach a nedůvěra roste. A to se Marcusovi nelíbí, takže se spolu se svými přáteli rozhodne vytáhnout do boje se zlořádem pomocí internetu a masových médií, v nichž se vyznají mnohem lépe než většina dospělých.

Malý bratr je román, který jistě osloví mladé, ale i starší čtenáře a to z mnoha důvodů. Klíčové jsou nesporné literární kvality, díky nimž se kniha skvěle čte. Zároveň obsahuje celou škálu popkulturních odkazů, hlavního hrdinu si oblíbíte už na první stránce a dusivá atmosféra by se dala krájet. A situace, již titul popisuje, může kdykoliv nastat i ve skutečném životě. Proto je Malý bratr tak mrazivý a aktuální. Právě díky tomu se Doctorowova kniha zařazuje mezi nejlepší sci-fitituly, jež u nás letos vyšly.

Cory Doctorow: Malý bratr

Nakladatelství: Triton, 2011
Překlad: Aleš Heinz
Hodnocení: 90 %

Autor je spolupracovníkem redakce