Dvojice českých fotografů uspěla v mezinárodní soutěži Sony

Sony World Photography Awards

Sony World Photography Awards Zdroj: Sony World Photography Awards

Umělecký fotograf Milan Makarský a specialista na snímky zvířat a přírody Petr Krejzl dosáhli velkého úspěchu ve významné mezinárodní soutěži Sony World Photography Awards. Jejich snímky se propracovaly do finále části soutěže věnované amatérům.

Makarský se bezejmennou fotografii tváře asijské ženy dostal do užšího finále kategorie Enhanced (upravované fotografie), kterou organizátoři soutěže letos vypsali vůbec poprvé. Na takzvaném shortlistu téže kategorie pak figuruje také slovenský autor Antonios Vlachou. Krejzl naopak uspěl v tradiční kategorii Příroda a divočina s výtečným snímkem žabky listovnice červenooké.

Bezejmenná fotografie Milana MakarskéhoBezejmenná fotografie Milana Makarského | Milan MakarskyFotografie Milana Makarského

V aktuálním ročníku soutěže Sony World Photography Awards o celkové vítězství usilovalo přes 112 tisíc snímků, které pocházejí od tvůrců ze 171 zemí. Profesionální fotografové vsadili na globální témata včetně arabského jara, tragédie továrny Fukušima či nejen evropská ekonomická krize a její dopady na obyčejné lidi.

Konečné výsledky budou zveřejněny na slavnostním večeru 26. dubna v hotelu Hilton v londýnské Park Lane. Vítěz hlavní ceny v sekci profesionálních fotografů získá titul L’Iris D’Or a finanční prémii ve výši 25 tisíc dolarů, celkový vítěz amatérské sekce si přijde na pět tisíc dolarů. Všechny oceněné snímky pak budou vystaveny v londýnské galerii Somerset House.

Fotografie žabky listovnice červenooké od Petra KrejzlaFotografie žabky listovnice červenooké od Petra Krejzla | Petr KrejzlÚchvatný snímek žabky listovnice červenooké od Petra Krejzla