Fenomén Glastonbury: skvělá hudba i půl metru bláta

Letošní hvězdy. Bono Vox a skupina U2 byla hlavním lákadlem letošního ročníku festivalu Glastonbury

Letošní hvězdy. Bono Vox a skupina U2 byla hlavním lákadlem letošního ročníku festivalu Glastonbury Zdroj: reuters

Krátce před letošním ročníkem jednoho z nejslavnějších hudebních festivalů vyšla kniha Když svatý pochodujou – 40 let Glastonbury. Sotva devítitisícové Glastonbury leží na jihozápadě Anglie, ale samotný festival od roku 1970 probíhá na pozemcích zemědělské usedlosti Worthy Farm poblíž vsi Pilton.

Gigantická hudební akce představuje fenomén, který se kaleidoskopickým pohledem pokusilo zachytit 13 autorů, mezi nimiž vedle editora Vojtěcha Lindauera figurují hudební kritici jako Saša Neuman, Aleš Opekar či Vladimír Vlasák, ale i zástupci jiných profesí.

Každý má jiný rukopis a jiné prožitky, ale na konci knihy pochopíte, proč více než sto tisíc nadšenců považuje rok co rok pole v hrabství Somerset za střed hudebního vesmíru, a to i přes riziko, že se budou brodit vyhlášeným blátem. I proto se také ujala kapitoly o tamním počasí televizní meteoroložka
Taťána Míková, která jako jediná z autorů (aspoň zatím) v Glastonbury nebyla.

Jinak se napříč stránkami jako v krasohledu střídají dojmy z koncertů s recepty na speciality a la Jacket Potatoes, kresbami i desítkami černobílých fotografií, bez kterých by byla graficky atraktivní kniha neúplná. Zvláště momentky Daniela Vojtíška z koncertů vydají za samostatnou kapitolu.

Na závěr nechybí přehled hlavních diváckých magnetů, výše vstupného i počty platících diváků. S odstupem času je více než zřejmé, že i když v programu pravidelně chybějí zástupci „stadionového rocku“ jako Rolling Stones, v Glastonbury se běžně objevují budoucí velká jména, dříve než získají status hvězd. Festival reflektuje trendy, proměny taneční scény, nástup world music i vývoj rocku za poslední čtyři dekády.

Vojtěch Lindaur (ed.): Když svatý pochodujou – 40 let Glastonbury

Nakladatelství: Galén, 2011
Hodnocení: 80 %

Autor je spolupracovníkem redakce