Film Out v Cannes přijali

Film Out

Film Out Zdroj: Archív

Cannes
2
Fotogalerie

Do druhé nejdůležitější soutěžní sekce festivalu v Cannes s názvem Určitý pohled se naposledy za Česko dostal režisér Karel Smyczek s filmem Proč? v roce 1988. Nyní se do stejné sekce propracoval slovenský režisér György Kristóf se slovensko - česko -maďarským filmem Out, který za Česko koprodukoval Jiří Konečný.

Absolvent pražské FAMU György Kristóf je typ režiséra, který umí z pocitu absurdity, nepatřičnosti a marginalizace člověka udělat obsahovou přednost. Přesně tak, jak to například dovede legendární finský režisér Aki Kaurismäki se svými málomluvnými lidmi, kteří nepatří nikomu a nikam.

Out je absurdně laděný film o padesátiletém protagonistovi, který je takzvaně „mimo“ – na Slovensku přišel o práci a má pocit vydědence. Rozhodne se zakotvit někde v přístavu Film Out v Cannes přijali u lodí. Cestuje do Lotyšska, tedy do míst, kde režisér psal scénář filmu a kde také rok žil.

Zábavné je, že hrdina se pohybuje od jednoho průšvihu k druhému a divák tuší dopředu, že se tak stane. Neví ale, jak silně bizarní okolnosti ho potkají. Ať už v loděnicích v Rize, kde natírá obří nákladní lodě, nebo na břehu moře, kde se setká s Lotyškou Gajdou.

Out je série bizarních setkání člověka, který ztratil pocit, že jeho život se může obrátit k happy endu. „Jeho cesta do Pobaltí je vzpourou proti nenaplněnému životu,“ řekl režisér.

„Viděl jsem spoustu takových lidí, ale nikdo z nich neměl odvahu udělat tenhle radikální krok,“ dodal. Obecenstvo v Cannes v plném sále pocit vyděděnosti a absurdity, který už dávno není jen doménou východní Evropy, vřele ocenilo.

Účast filmu v Cannes v jedné z hlavních sekcí je velkým úspěchem slovenské a české kinematografie na prestiž- ním festivalu, kde obvykle tyto filmy nerezonují.

Po roce 1989 se do hlavní soutěže v Cannes dostalo Kachyňovo trezorové Ucho. Do sekce Týden kritiky pak vzali ve stejném roce Čas sluhů Ireny Pavláskové a v roce 1998 Postel Oskara Reifa. V roce 2014 byl uveden ve vedlejší sekci ACID (Asociace nezávislého filmu a jeho distribuce) romský film Petra Václava Cesta ven.

Autor je spolupracovníkem redakce