Fountain se snaží přiblížit Hlavě XXII

Ben Fountain

Ben Fountain Zdroj: profimedia.cz

Dělat si legraci z vlastní armády nepatří mezi časté projevy amerických spisovatelů. Když k tomu již dojde, většinou výsledek stojí za pozornost. Vzpomeňme na kultovní satiru Hlava XXII, v níž Joseph Heller podrobil armádní mašinerii sžíravé kritice. Téměř vždy ale platí, že se kritika sepisuje až dlouho poté, kdy konkrétní vojenská operace proběhla.

Uznávaný autor povídek Ben Fountain letos debutoval románem Billy Lynn’s Long Halftime Walk, jehož hrdina Billy Lynn bojuje v Iráku, tedy ve stále probíhající operaci. A odvahu projevuje i tím, jak moc boří mýty Američanů o nich samých.

Fountainův román odzbrojuje dokonale zvládnutým řemeslem. Celý děj se odehrává během několika hodin, kdy Billy a jeho kamarádi/kolegové z jednotky Bravo čekají na své poločasové vystoupení během utkání amerického fotbalu v Denveru. Akce je vyvrcholením dvoutýdenní oslavné cesty, již jednotka Bravo podniká po USA. Posedávají, potulují se

komplikovanými chodbami stadionu, potkávají nejrůznější postavy, které jim gratulují, oslavují je, ale také se s nimi hádají a smějí se jim. Zároveň se jeden hollywoodský producent snaží prodat jejich příběh některému z velkých studií a potkávají se i s miliardářským šéfem Dallaských kovbojů. Billy se ve vzpomínkách neustále vrací do Iráku, kde je všechno mnohem normálnější, otevřenější a jasnější než komplikovaná realita „doma“, která je plná přetvářky.

Pro amerického čtenáře působí Poločasová procházka Billyho Lynna (jak lze titul přeložit) jako šok. Fountain opravdu mistrně strhává jednu fasádu mýtů za druhou a zápas amerického fotbalu, jeho návštěvníci a všudypřítomný konzum je pro to nejlepším prostředím.

Právě kontrast s krvavou válkou, jež se vede za tyto ideály, je pro Fountaina klíčový. Billy skutečnou válku neodsuzuje. Ale velké obtíže mu činí, jak se o ní doma žvaní, jak se zneužívá pro ideologickou manipulaci, jak ji nejvíce „prožívají“ ti, kdo s ní zároveň nikdy nepřišli do kontaktu. Tím lze knihu číst jako výsměch americkým politikům, kteří zemi ženou do války, a přitom se záměrně vyhýbali službě vlasti během Vietnamu.

Zároveň neamerickému čtenáři kniha tolik nového nenabídne. Jeho pohled na americké vedení války je totiž podobný tomu, který Evropané většinou sdílejí. O to více se mohou soustředit na absurditu jednotlivých scén i celé knihy, která právě v tomto Hellerovu nedostižnou knihu připomíná.

Ben Fountain: Billy Lynn’s Long Halftime Walk Nakladatelství: Ecco, 2012 Hodnocení: 80 %