Herci se zařazují k nejlepším českým prvotinám poslední doby

Václav Holanec

Václav Holanec Zdroj: Jovan Dezort

Blamáž s udělením Literární ceny Knižního klubu neexistující vietnamské autorce Lan Pham Thi z roku 2009 tomuto ocenění výrazně pomohla. Následující dva vítězové zaznamenali solidní úspěch a letošní držitel ceny, románový debut Václava Holance Herci, se zařazuje k nejlepším tuzemským knihám za poslední léta.

Holanec (ročník 1970) není žádným literárním nováčkem, ale zkušeným scenáristou a držitelem několika prestižních scenáristických ocenění. Dramatickou průpravu zúročil ve své románové prvotině, jejíž důmyslný koncept a netradiční stavba knize zajistí zaslouženou pozornost a snad i spousty čtenářů. Holanec v Hercích vypráví třikrát jednu přípravu divadelní inscenace Goethova Fausta v pražském divadle v roce 1956.

Zatímco v první části se Faust připravuje v běžných historických kulisách (po XX. sjezdu Komunistické strany SSSR a před krvavým potlačením povstání v Maďarsku), druhý Faust se odehrává v Praze ovládané nacisty, kteří vyhráli druhou světovou válku. Charakter třetí části pak udává vítězný únor, který ale dopadl dobře pro demokratické strany a Československo se ocitlo na druhé straně železné opony. Každý Faust tak má jiný charakter, v divadle obývaném stále stejnými postavami panují odlišné vztahy a na instituci jako takovou jsou vyvíjeny jiné tlaky.

Námět vycházející ze žánru political fiction však je pouze rámcem a atrakcí. To skutečně důležité je mistrovství, s jakým si Holanec s tímto rámcem pohrává. Pracuje s postavami, které vystavuje různým dobovým situacím, a zkoumá, jak by se jednotlivé univerzální charaktery v daných situacích chovaly. Například dominantní herec Nebřenský v dobách nesvobody trpí z jiných důvodů než v demokracii, naopak oportunisté Pilar a Kočař uspějí za jakýchkoli okolností. Při detailním čtení však ještě více fascinuje Holancova práce s jednotlivými motivy, které se neustále vracejí, opakují se, ale vždy v lehce obměněné podobě (viz například sebevražda herečky Kláry).

Kdyby i toto bylo pro fajnšmekry málo, mohou se dosyta opájet fantastickými odkazy na dějiny i současnost českého národa i divadla, ať už na jeho osobnosti (sebevražda Petra Lébla a jeho vzkaz „Jsem na jevišti“ či osobnost Václava Havla) či slavná data (28. říjen, 17. listopad). Vše však ve zcela nových souvislostech a významech. Herci jsou debut vybroušený snad k dokonalosti, což je pro tuzemskou literární scénu skutečný unikát. V době, kdy většina tvůrců buďto popisuje sebe sama, či se naopak nesmyslně stylizuje, přichází působivá, lehce postmoderní hra podpořená vynikajícím jazykem a stylem. Bravo. Jméno Václav Holanec si zapišme do paměti.

***
Václav Holanec: Herci
Nakladatelství: Euromedia Group – Knižní klub
Hodnocení: 100 %