Horká jehla filmového byznysu už ušila film o Breivikově masakru

Přesně rok po masakru na norském ostrově Utoya – 22. července 2012 měl v USA premiéru film o tomto teroristickém činu. Společnost Versace Entertainment už dva měsíce po atentátu Anderse Breivika začala pracovat na nízkorozpočtovém filmu. Už v září loňského roku se na YouTube objevil minutový trailer k filmu nazvanému prostě Utoya Island (Ostrov Utoya). Klip vyvolal silné reakce nejen u norských veřejných institucí, včetně policie a labouristické strany mládeže (AUF), kteří byli terčem střelby.

Vyšetřovatelé atentátu a policie se snažila dosáhnout toho, aby byl trailer z YouTube stažen, ale neuspěla, protože klip neporušuje žádnou podmínku pro publikování na tomto videoportálu.

Na internetu byla také zveřejněna odmítavá reakce tvůrce filmu Vitalije Versaceho na žádost o stažení traileru na YouTube: Versace řekl, že nikdy není „příliš brzy“ natočit film o něčem takovém. „Nikdy nebude dost času na to, aby ti, kteří přišli o své blízké, tu ztrátu překonali. Za deset let jim stále budou chybět jejich děti,“ dodal.

Server Mylittlenorway.com ve svém příspěvku uvádí, že Versace v obhajobě svého filmu útočí na norskou policii a předvádí svou neznalost celé události: „Já jsem v USA. Je mi jedno, co se děje v Norsku,“ cituje server Versaceho. “ Ve vaší jednotce by měli být všichni propuštěni. Policii trvalo 72 hodin dostat se na ostrov! Volali vás několik dní o pomoc.“ Mylittlenorway.com v té souvislosti připomíná, že police na Utoye přistála necelou hodinu po prvních zprávách o střelbě.

Už úroveň traileru vypovídá dost o kvalitě celého filmu. Podle reakcí návštěvníků YouTube dělá dojem domácího videa a pokusu natočeného na mobilní telefon. V poměrně trapné nápodobě hollywoodského výzoru se divák dozvídá, že „na ostrově klidu šílenec zabil 69 božích dětí“. Vidí špatné trikové záběry výbuchů v Oslu, mladé lidi pobíhající po ostrově a skákající do vody. Mezi nimi chodí herec ztělesňují Breivika ve falešné policejní uniformě, který co chvíli zvedá automatickou zbraň a střílí kolem sebe. Na jedné z variant traileru nechybí ani krev na plátně při závěrečných titulkách.