Hradozámecká noc umožní netradiční prohlídky

hrad Helfštýn

hrad Helfštýn Zdroj: Profimedia.cz

Přibližně osm desítek hradů a zámků otevře své brány v noci z 1. na 2. září k netradičním prohlídkám. Památky o víkendu potřetí nabídnou bohatý program v místech často nepřístupných běžným návštěvníkům. Nebude chybět například velký noční hasičský útok na zámek v Telči, vernisáž v klášteře Zlatá koruna, pohádková vyprávění, noční komentované prohlídky a tematické návštěvy.

Národní památkový ústav mimo jiné pro zájemce připravil program na zámku Konopiště. Kromě prohlídky po zámeckých půdách nabídne fakírskou ohňovou show v Růžové zahradě, kterou zde nechal zřídit František Ferdinand d'Este. Na Křivoklátu bude možné pozorovat netopýry, na zámku Loučeň je zase připravena prohlídka s upírskou tematikou.

V jihočeském klášteře Zlatá koruna mohou návštěvníci obdivovat dílo chorvatského výtvarníka Fadila Vejcovice. Na hrad Švihov v Plzeňském kraji „zavítá“ Vladislav Jagellonský a vedle kostýmovaných prohlídek se zde uskuteční Netopýří noc. Na Ústecku bude na zámku Duchcov provádět návštěvníky Casanova a ukáže, jak namíchat elixír mládí. Na nádvoří se uskuteční představení toho nejlepšího z opery Rusalka.

Zámek Vizovice ve Zlínském kraji se představí v muzikálovém duchu a s půlnočním překvapením. První část večera se koná u zámku, mezi sochami gladiátorů, před filmovým plátnem letního kina. Na programu bude muzikálové komedie Limonádový Joe, následovat bude noční procházka zámkem.

Program Hradozámecké noci se nachází na specializovaném http://www.hradozameckanoc.cz/webu akce . Počet vstupenek na noční akce je na některých místech omezen, pořadatelé proto doporučují rezervaci. Hradozámecká noc loni vyvolala velký zájem. Do více než 70 soukromých i státních památek přilákala přes 20 tisíc lidí. Zahajovacím ročníku v roce 2010 se zúčastnilo přes 9000 návštěvníků.