Hudební recenze: Nadmíru vážný Jaromír Nohavica

Písničkář Jaromír Nohavica je výsostný básník a hudební poeta. A dokládá to znovu na svém novém albu Máma mi dala na krk klíč, které je jedním z nejvážnějších, jež vytvořil.

Písničkář Jaromír Nohavica je výsostný básník a hudební poeta. A dokládá to znovu na svém novém albu Máma mi dala na krk klíč, které je jedním z nejvážnějších, jež vytvořil. Zdroj: ČTK

Na rozdíl od některých předchozích alb se Jaromír Nohavica tentokrát vzdal svého – obvykle velice povedeného – až lidového humoru, jako byl třeba kultovní Milionář, U nás na severu či Hlídač krav.
Také na novém albu se Jaromír Nohavica vrací do minulosti. Snad kvůli nedávnému vyznamenání předanému přímo z rukou ruského prezidenta Vladimira Putina – ale třeba také ne – se na desce ocitla Píseň pro V. V. neboli Vladimíra Vysockého, v níž se hlásí ke svému velkému a milovanému ruskému vzoru.
Ruský prezident Vladimir Putin  udělil Jaromíru Nohavicovi v listopadu 2018  Puškinovu medaili za zásluhy o upevnění přátelství a vzájemné obohacování národních kultur. Medaili si Nohavica převzal v Kremlu osobně. Ne všechny příznivce tím ale potěšil.
4
Fotogalerie

Písničkář Jaromír Nohavica je výsostný básník a hudební poeta. A znovu to dokládá na novém albu Máma mi dala na krk klíč, které je jedním z nejvážnějších, jež vytvořil.

Člověk by čekal, že toho Nohavica po téměř čtyřiceti letech skládání zase tolik – ať už v hudbě či v textech – nevymyslí a bude hrát na jistotu. Ale opak je pravdou. Stále dokáže napsat silné písně, v nichž se neopakuje, a dokáže své skladby za pomoci spoluhráčů doprovodit novými prvky.

Tím je například foukací harmonika v jedné z nejsmutnějších písní alba Emil P., která je o brzkém umírání, či téměř nezvykle bluesová Řekni sýr.

Na rozdíl od některých předchozích alb se totiž tentokrát vzdal i svého – obvykle velice povedeného – až lidového humoru, jako byl třeba kultovní Milionář, U nás na severu či Hlídač krav.

A také chybějí narážky na nespravedlnosti, které cítil od některých médií rozebírajících jeho údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečností, jako byla píseň Já si to pamatuju z dvanáct let starého alba Ikarus.

Také na novém albu se Nohavica vrací do minulosti. Snad kvůli nedávnému vyznamenání předanému z rukou ruského prezidenta Vladimira Putina – ale třeba také ne – se na desce ocitla Píseň pro V. V. neboli Vladimíra Vysockého, v níž se hlásí ke svému velkému a milovanému ruskému vzoru.

Pro ne tak velké pamětníky nutno připomenout, že to byla titulní píseň jeho vůbec prvního oficiálně vydaného malého dvojalba, tedy EP z roku 1988 o osmi písních, které vyšlo ještě o něco dříve než jeho první dlouhohrající deska Darmoděj z téhož roku.

Pamětnickou písní jsou i Staré dobré časy, v níž zpívá: „Řekla mi včera dívka Tereza, že patřím do starého železa.“ Chválabohu nepatří a podle nové desky lze doufat, že ještě dlouho nyní sedmašedesátiletý umělec patřit nebude.

Jaromír Nohavica: Máma mi dala na krk klíč 
Vydala: Petarda Production 
Délka: 39 minut 
Hodnocení: 90 procent