Hudební recenze: Zemětřesení 2: Epilog je nadčasovou poctou Jiřímu Schelingerovi

Album Zemětřesení 2: Epilog natočili kytarista Miloš Dodo Doležal, bubeník Štěpán Smetáček, baskytarista Miloš Doležal junior a zpěvák Mladen Djelmo.

Album Zemětřesení 2: Epilog natočili kytarista Miloš Dodo Doležal, bubeník Štěpán Smetáček, baskytarista Miloš Doležal junior a zpěvák Mladen Djelmo. Zdroj: Warner Music ČR

Zemětřesení 2 - Epilog obsahuje čtyři dlouhé a náročné až artrockové kompozice. Dvě z nich – „Cizinec” a „Můžeš vejít – 21. století” – dokončil Jiří Schelinger těsně před smrtí v roce 1981 a zachovaly se na kazetách z koncertů nebo ze zkušebny.
Trilogie Zemětřesení je poctou předčasně a tragicky zesnulému zpěváku Jiřímu Schelingerovi (1951-1981). Obsahuej skladby, které Schelinger a František Ringo Čech chystali pro nové album nazvané právě Zemětřesení, ale kvůli Schelingerově smrti již nevyšlo.
3
Fotogalerie

Po osmadvaceti letech od Zemětřesení, první desky vzpomínkové trilogie připomínající tragicky a předčasně zesnulého zpěváka Jiřího Schelingera (1951 až 1981), vychází poslední, třetí díl nazvaný Zemětřesení 2: Epilog. A nejspíše také nejlepší.

Zemětřesení byl název alba, které jedna z nejvýraznějších pěveckých osobností tuzemské rockové scény chystala společně s nerozlučným společníkem Františkem Ringo Čechem. Poté, co Schelinger zmizel v dubnu 1981 za dosud nevysvětlených okolností v Bratislavě pod hladinou Dunaje, zůstala deska nedokončená.

Až v roce 1993 se písní chopili kytarista Miloš Dodo Doležal a spol. a album nahráli. Vrátili se k němu loni, byť v pozměněné sestavě, kdy vyšlo Zemětřesení 2, rovněž s převážně nevydanými skladbami dua Schelinger–Čech.

Trilogii nyní uzavírá Epilog, který je sice založen na tehdejších Čechových textech, o rekonstrukci původních melodií se ale autorsky pokusil Miloš D. Doležal. A to velmi podařeně a jinak.

Nejde totiž o klasické zhruba čtyřminutové hardrockové kousky, ale o čtyři rozsáhlé nefalšovaně artrockové skladby. Střídá se v nich pomalé a rychlé tempo, nechybějí rozsáhlá, propracovaná sóla velmi naléhavého vyznění – jako například téměř pinkfloydovská mezihra v písni Můžeš vejít – 21. století – a sugestivní, skutečně „schelingerovský“ zastřený zpěv Mladena Djelma.

A jako u správného art rocku, i texty, jejichž autorem je Ringo Čech, jsou velmi vážné, pohybují se na hranici filozofování o životě, minulosti i budoucnosti. Je škoda, že se jejich autor posléze vydal cestou zejména lidovější zábavy typu Dívčí válka či zkrácený Hamlet neboli Haprdáns.

Album navíc končí citací Schelingerových slov vyřčených krátce před nečekanou smrtí, mající téměř formu proroctví. Týkají se rozpadu společnosti a obsahují varování, aby Češi nenechali zajít věci příliš daleko.

Slova, která se přesně hodí i do dnešní doby. Z celého alba je každopádně cítit, s jakým citem až pokorou muzikanti k Schelingerově odkazu přistupovali. Epilog je sice krátká, půlhodinová deska, ale o to silnější než mnohé jiné podobné artrockové počiny.

 

Zemětřesení 2: Epilog 

Vydal: Warner Music ČR  
Délka: 30:37 minut 
Hodnocení: 80 %