I superhrdinové mají krejčího

Amazing Spider-Man 6.
Ezekielův návrat

Amazing Spider-Man 6. Ezekielův návrat Zdroj: repro E15

Zamyslet se nad problémy, kterým by superhrdinové museli čelit v naší realitě, a přitom zachovat jejich epický rozměr, vyžaduje skutečný kumšt. Komiksový a seriálový scenárista J. Michael Straczynski (Babylon 5) právě toto vdechl sérii Amazing Spider-Man. Po jubilejních Štastných narozeninách, které byly dosti průměrné, se v šestém díle vrátil do hry už první stránkou, kde snobský číšník vysvětluje Peterovi Parkerovi neboli Spider-Manovi, že káva není drink, ale nápoj po jídle.

Straczynski je totiž mistrem civilních vtipů, jež nemusejí mít se superhrdiny nic společného. A nebo mohou; to když se krejčí, který si na černo přivydělává šitím jejich kostýmů, obuje do toho Spider-Manova. Do důsledků domyšlené problémy života superborců dodávají sérii šťávu a Straczynskému vodu na jeho gagový mlýn.

Epický rozměr má v jeho podání dvě formy. V jedné ukazuje méně okázalou část nadrozměrnosti superhrdinů. Třeba když Spidey malému chlapci vysvětlí, že šikaně může čelit i beze zbraně a krádeží z trucu. A přitom to udělá zcela přirozeně. Uvěřitelně. Ani kapka zbytečného patosu. Naopak když dojde na velké mlátičky, dokáže boj se zlem vyjádřit pohledem do nitra hrdiny a klidně celou akční scénu „odbude“ právě tam, střetem dvou myslí, názorů a osobností. A dokáže to udělat silně.

Když ale dojde jen na normální souboje, jsou plné klišé a bez šťávy, čemuž nepomáhá ani komerční, nevýrazná kresba Johna Romity Jr. Ještěže ani tady neztratí Spider-Man své vtipné, originální hlášky. Silné části nad nudnými ale naštěstí vítězí a dávají sérii další šanci na důstojné pokračování. A to je dobře; jí podobných totiž není mnoho.

Autor je spolupracovníkem redakce

J. Michael Straczynski, John Romita Jr.: Amazing Spider-Man 6. Ezekielův návrat

Nakladatelství: Crew, 2011
Hodnocení: 70 %