Islandští Sigur Rós první hvězdou festivalu Colours of Ostrava 2013

Kapela Sigur Rós

Kapela Sigur Rós Zdroj: Profimedia.cz

Slavná islandská kapela Sigur Rós se stává první potvrzenou hvězdou příštího ročníku mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava.

„Do Ostravy přijede tato postrocková formace, jejíž název v překladu znamená Vítězná růže, po pěti letech od zatím posledního vystoupení v České republice v roce 2008. „Návštěvníci se mohou těšit na zcela nový koncertní program, který bude také vycházet z právě připravovaného alba,“ říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Sigur Rós založili v roce 1994 zpěvák a kytarista Jón „Jónsi“ Birgisson, baskytarista Georg Hólm a bubeník Ágúst Ævar Gunnarsson, kterého po pěti letech nahradil Orri Páll Dýrason. V roce 1998 se přidal také hráč na klávesy Kjartan Sveinsson. Název si dali po zpěvákově sestře Sigurrros (Vítězná růže), která se narodila v týdnu založení kapely. První album Von s velmi úspěšnou skladbou Leit að lífi vydali v roce 1997.

Klipy natáčené i fanoušky skupiny

Z následujícího Ágaetis byrjun se stal islandský trhák, jehož věhlas během pár týdnů přeskočil do Evropy. Pověst hudebního zjevení potvrdili v roce 2002 Sigur Rós albem ( ), na němž definitivně usadili svůj charakteristický rockový sound. V roce 2008 vydávají desku Með suð í eyrum við spilum endalaust, která má více písničkový charakter.

Po čtyřech letech se tato islandská čtveřice letos vrátila s albem Valtari plným hymnických, téměř klasicistních, ztišených skladeb s velkým emotivním nábojem. V rámci projektu nazvaném „the valtari mystery film experiment“ k nim vzniklo téměř dvě desítky videoklipů, které natočili jak významní režiséři, tak i fanoušci skupiny.

Dvanáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava proběhne od 18. do 21. července 2013 opět v areálu Dolních Vítkovic, v oblasti památkově chráněných bývalých hutí, dolů a železáren.