Jacksonův Hobit uspěl v Česku i ve světě

K filmu Hobit

K filmu Hobit Zdroj: Profimedia.cz

Snímku Hobit režiséra Petera Jacksona se vstup do kin podařil. V českých biografech za něj diváci podle dat Unie filmových distributorů utratili více než 28,4 milionu korun.

Tím se novinka natočená podle stejnojmenné knihy J. R. R. Tolkiena stala třetí nejúspěšnější premiérou v dějinách českých kin, více během prvního víkendu utržily jen závěrečné díly série Harry Potter. Česká distribuční společnost Warner Bros. tak může dál slavit, protože jak Harryho Pottera, tak i nejnovějšího Hobita do českých kin uvedla právě ona.

Hobitovi ke skvělému výsledku pomohly především trojrozměrné projekce, jejichž cena je průměrně vyšší o desítky korun než u standardních 2D projekcí. Důkazem toho je statistika o počtu diváků, který je nižší než v případě závěrečného dílu Ságy Twilight (premiéra letos v listopadu) – a to o celých 27 tisíc.

Pro zbývající dva díly adaptace Hobita, které do kin přijdou během následujících osmnácti měsíců, je aktuální návštěvnost povzbuzující zprávou. Oproti původní trilogii Pán prstenů, která se v tuzemských kinech promítala v letech 2002 až 2004, diváků během otvíracích víkendů přibylo. Dosavadní nejlepší výsledek zaznamenal Pán prstenů: Návrat krále (2004), na nějž přišlo bezmála 150 tisíc diváků.

Nejúspěšnější premiéry českých kinNejúspěšnější premiéry českých kin

Jacksonův Hobit zaznamenal skvělé tržby také v USA a ve světě. Na klíčovém americkém trhu překonal dosavadní rekordní zápis prosincových premiér a s částkou dosahující 85 milionů dolarů ovládl tamní kina. Na druhé straně nejvýnosnějším premiérám všech dob se ani nepřiblížil. Těmi nadále zůstávají letošní Avengers (207 milionů dolarů) a závěrečný díl série o Harrym Potterovi (169,2 milionu dolarů).