Japonský Bleach: Rychlé šípy moderní doby

Bleach

Bleach Zdroj: repro E15

Místo ušlechtilých pohledů a potyček s Vonty pokřivení démoni a sem tam sexuální narážky. Jinak ale slavnou japonskou sérii Bleach od Rychlých šípů (téměř) nerozeznáte. Dospívání a opravdové morální hodnoty se totiž příliš nemění.

Většina nejslavnějších japonských komiksů spadá do žánru šónen, tedy mangy pro chlapce. Název je ale poněkud zavádějící, protože jde o díla masově čtená ve všech věkových kategoriích. Na rozdíl od našeho vnímání Mirka Dušína jako pro dospělý život nepoužitelného morálního vzoru, Japonci dobře vědí, že bez sociální soudržnosti a vazeb, přátelství a osobní zodpovědnosti každou civilizaci čeká pád. Šónen manga navíc nedělá z dospívajících hlupáky a původně mládežnické komiksy řeší problémy, na které věk nemá příliš vliv.

Hlavním hrdinou Bleache, jehož šestý díl v těchto dnech vychází, je patnáctiletý Ičigo Kurosaki. Ičigo vidí mrtvé a mírně proti své vůli se stane shinigamim, zabijákem bývalých lidských duší, které vlastní pochybení a charakterové vady dohnaly k šílenství. Série klade důraz na postupný růst našeho hrdiny a jeho přátel. Každý z nich je nějak poznamenán ranami osudu, ale společné přátelství a vzájemná podpora je učí sebeobětování i překonávání překážek a pomalu je tak vede po cestě ke skutečné dospělosti. Tuto svoji morální kostru navíc Bleach dokáže elegantně maskovat.

BleachBleach | repro E15

Bleach je plný tradičních rekvizit nefalšovaného japonského Bildungsrománu. Školní prostředí, stoleté válečnice se vzhledem středoškolaček, přehrávající postavy, plyšoví medvědi se slabostí pro prsaté dívky a podobně. Řeší jak osobní trable a běžné starosti, tak zároveň otevírá skrytý svět plný náhlých úmrtí, krvavých scén a znepokojivé japonské vizuality. Humor mísí prvoplánovité sexuální vtípky s šílenými osobnostmi některých postav. Hlavní pozornost ale strhávají monumentální bitky s monstry, překvapivá drsnost zobrazení a pocit, že hrdinům jde vážně o život. Vzájemná pouta mezi postavami a hrdinství navzdory osudu Japonci prostě umějí.

Na komiksu je přesto vidět, že více než mnozí jeho soukmenovci je skutečně zaměřen hlavně na dospívající mládež. Nejde o nijak zvláště složité čtení, které by usilovalo o originalitu za každou cenu, raději se soustředí na to hlavní: postavy a jejich střet se světem. Tady ovšem plní přesně to, co slibuje.

BleachBleach