Jihlavský festival opět láká na světové dokumentární novinky

Spurlock se vrací. Nepřehlédnutelný autor Super Size Me se tentokrát pustil do reklamy

Spurlock se vrací. Nepřehlédnutelný autor Super Size Me se tentokrát pustil do reklamy Zdroj: mfdf jihlava

Tři generace českých režisérů jsou podepsány pod projektem 24 složeným ze 24 krátkých filmů mapujících 24 hodin, který dnes ve světové premiéře zahájí 15. mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě. Na jubilejním ročníku bude premiérově uveden také nový film Vladimíra Michálka EM a ON, který se vyjadřuje k situaci na Šluknovsku.

Na šestidenní akci budou k vidění tradičně i nové filmy, které se světu už představily na slavných festivalech, například novinka amerického režiséra Morgana Spurlocka. Nejlepší film, jaký byl kdy prodán. Autor fastfoodové kritiky Super Size Me se tu s vervou sobě vlastní strefuje do světa reklamy a marketingu. Loňský snímek Tabloid Errola Morrise, režiséra dokumentů Mlha války či Standard Operating Procedure, se zase vrací k bizarnímu případu někdejší rádoby královny krásy, která v sedmdesátých letech unesla a znásilnila mormonského misionáře, objekt své obsedantní lásky.

Na loňskou sekci věnovanou nejnovějším formátům reality tv letošní program naváže výběrem docu soap, mockumentary, sociální reality a fiktivních dokumentů, třeba snímku Zajetí prince Harryho, který vzbudil před rokem rozruch v Británii. I jihlavský festival se připojuje k protestům proti odsouzení íránského režiséra Jafara Panahího, a proto uvede dokument Není to film zachycující jeden den z Panahího života v domácím vězení. Snímek obsahuje i ukázky z připravovaného filmu, kvůli němuž režisérovi íránský režim zakázal na dvacet let vykonávat jeho profesi.

Kromě tradičních soutěžních sekcí o nejlepší světový, středo- a východoevropský, český a experimentální dokument, festival letos nabídne filmy o izraelsko-palestinském konfliktu, o období Frankova autoritářského režimu ve Španělsku nebo o Vladimíru Krajinovi, významném botanikovi a hrdinovi protifašistického odboje. Jedna z retrospektiv bude patřit Vittorio De Setovi, který ve svém díle vzdával hold životu a práci prostých lidí v jižní Itálii. Italský mistr imaginativního realismu šedesátých let také převezme Cenu za přínos světové kinematografii.

Autorka je spolupracovnice redakce

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.