John Turturro: Rád pomáhám malým filmům

John Turturro

John Turturro Zdroj: Foto E15 Stanislav Sulc

K vrcholům letošního ročníku karlovarského festivalu patřila páteční světová premiéra nového snímku režiséra Michaela Di Jiacoma Někde dnes večer. Film osobně uvedly jeho dvě herecké hvězdy, Katherine Borowitzová a John Turturro, kteří jsou v osobním životě dlouholetými manželi. Ve filmu inspirovaném dílem zavražděného režiséra Thea van Gogha si ale zahráli dvojici osamělých lidí, kteří se nikdy neviděli.

„Výrazně pomohl fakt, že jsme většinou točili odděleně. Vztah a konverzace našich postav probíhají výlučně přes telefon. Nebylo tedy potřeba žádné zvláštní přípravy. Hlavní bylo co nejrychleji se naučit repliky,“ shodl se sympatický pár. „Navíc jsme točili extrémně rychle, celkem produkce celého filmu trvala asi pouhých dvanáct dní. Neměli jsme moc času,“ uvedl Turturro.

Většinu přítomných novinářů nejvíce zajímala Turturrova dosavadní a případná budoucí spolupráce s bratry Coeny. „Nejsem tu kvůli Coenům. Jsou fajn, a ano, těším se na nějaký další společný projekt. Přijel jsem ale s tímto malým filmem. A jsem nesmírně rád, že tu mohu být a pomoci mu.“ Zástupci snímku přítomní na tiskové konferenci se shodli, že malé a střední snímky to mají ve světě těžké, především co se týče distribuce. Právě hvězdy Turturrova formátu se jim ale snaží pomoci svou přítomností v nich a osobní účastí při propagaci.

„Je fajn, že jsou filmy na festivalech, kde je může vidět spousta lidí. Ale aby producenti dostali své investice zpět, je třeba širší distribuce. A to bývá problém, proto režiséři a herci musejí pomáhat takovým filmům, co nejvíc to jde. Někdy třeba i celý rok musejí jezdit po různých akcích,“ řekl Turturro směrem k režisérovi Michaelu Di Jiacomovi, který za film údajně nedostal zaplaceno ani dolar. Borowitzová manželovu myšlenku doplnila: „Naštěstí se ten zaběhaný systém v poslední době díky internetu mění.“ A oba se shodují: „Za deset let to bude vypadat zcela jinak.“ Turturro během sobotního slavnostního zakončení festivalu převzal cenu prezidenta festivalu Jiřího Bartošky.