Kidmanová a Eckhart spadli do Králičí nory

Králičí nora

Králičí nora Zdroj: magic box

Nejprve byl talentovaným mladým hercem, posléze režisérem považovaným za možnou hvězdu americké nezávislé kinematografie. John Cameron Mitchell ale svůj potenciál příliš nevyužil a jeho doposud nejvýraznější snímek Shortbus (2006) byl přefouknutou bublinou.

Reputaci si Mitchell napravil až loni, když natočil snímek Králičí nora. Rodinné drama s Nicole Kidmanovou a Aaronem Eckhartem v hlavních rolích manželského páru, který tragicky přišel o malého syna a snaží se se ztrátou vyrovnat.

Králičí nora nepatří mezi snímky sebestředně exhibující formálními výstřelky. Právě naopak. Jedná se o střízlivé drama plné intimity, které cele sází na dobrý scénář. Toho se ujal David Lindsay-Abaire, jenž tak na filmové plátno převedl vlastní divadelní hru. Původ na divadelních prknech je znát – snímek nabídne především vrcholně vypjaté dialogy a scény. Na druhé straně výsledek nepůsobí ani trochu teatrálně, což je jednak zásluha právě režiséra, který mu vtiskl nervózní a těkavou formu, a potom představitelů hlavních rolí.

Výkony Kidmanové a Eckharta jsou jednoznačně největším trumfem celého snímku. Skvělí herci, kteří své kvality již prokázali mnohokrát, zde ze sebe mačkají jednu komplikovanou a emocionálně komplexní polohu za druhou. To jim ztěžuje i fakt, že se divák k páru nedostává v momentě těsně po tragické nehodě, ale až několik měsíců poté. První vlna deprese a vzteku již odezněla, ale obojí je přítomno mnohem hlouběji a dere se na povrch v neočekávaných chvílích a situacích. Jako katalyzátor nového zhroucení může fungovat návštěva terapeutické skupiny podobně postižených párů, těhotenství sestry hlavní hrdinky nebo touha muže pokusit se o dalšího potomka.

Síla scénáře tkví také v jeho absolutní nestrannosti. V rámci slovních přestřelek padají ostré výpady a obviňování, ale Lindsay-Abaire nikoho nesoudí. Ví, že v takto vyostřených chvílích je dovoleno vskutku vše a netřeba se za to omlouvat. Je třeba odpouštět, stejně jako chlapci, který jel v tom nešťastném autě a neopatrně běžící dítě usmrtil.I kvůli tomu však snímek působí oproti těm vskutku nejvyhrocenějším rodinným dramatům až příliš smířlivým dojmem.

Králičí nora (drama, USA, 91 minut)

Režie: John Cameron Mitchell
Hrají: Nicole Kidmanová, Aaron Eckhart, Dianne Wiestová Na DVD od července 2011
Hodnocení: 60 %