Kino Bio Oko slaví osmdesátiny. Prohlédněte si, jak šel čas s jedním z nejstarších pražských biografů

Holešovické kino Bio Oko v současné podobě

Holešovické kino Bio Oko v současné podobě Zdroj: Facebook Bio Oko

Historický plakát kina Bio Oko
Lobby kina Bio Oko na historické fotografii
V sále bylo původně situováno 464 sedadel. Spolu s galerií a ložemi byla tedy celková kapacita nového kina 735 sedadel. Dnešní kapacita je 280 míst.
Historický pohled na kino Bio Oko
Návrh bloku obytných domů, ve kterém dodnes sídlí kino Bio Oko
12
Fotogalerie

První diváci se v kině Oko v pražských Holešovicích posadili do dřevěných sedaček v roce 1940 a na filmovém plátně zhlédli černobílou komedii Kristián. Snímek režiséra Martina Friče s Oldřichem Novým se v kině bude promítat i ve čtvrtek odpoledne při příležitosti oslav 80 let jeho existence.

„Bio Oko si nezadá svou elegancí vůči nejlepším kinům pražského středního města. Je to vzdušný a hezký biograf s velikým plátnem, zastřený velkou oponou, jehož sál pojme více než 800 osob,“ psalo se v dobovém filmovém časopise Kinorevue z roku 1940.

Kinosál, tehdy ještě s kapacitou 730 míst, provozovali bratři Faistovi jako premiérové kino, kde se filmy promítaly přednostně.

Kapacita kina se v průběhu let snižovala a v současnosti je v Bio Oku k dispozici 280 míst k sezení. Proměnila se také podoba hlediště. Kromě původních dřevěných sedaček jsou k dispozici také lehátka, sedací vaky a proslulá karosérie automobilu Trabant. Vše bylo vybudováno dle návrhu designéra Maxima Velčovského.

Svůj „domov“ našlo Bio Oko v rámci funkcionalistického komplexu budov architektů Josefa Šolce a Jaroslava Stockara-Bernkopfa, který se nachází na pražské Letné mezi ulicemi Milady Horákové, Františka Křížka, Heřmanova a Haškova. Jeho výstavba trvala od roku 1937 do roku 1940. 

Bio Oko má v současnosti pestrou nabídku programů a aktivit. Mimo promítání nejnovějších filmů se zde promítají také operní, baletní nebo divadelní představení z celého světa, pořádají cestovatelské přednášky či ranní projekce pro seniory. Kino také několikrát do roka pořádá vlastní filmové festivaly. Mimo kinematografii se v jeho lobby nachází kavárna a bar s kapacitou několika desítek míst k sezení.