Lehaneův debut prozrazuje jeho největší zbraně

Kniha černá nenávist Dennise Lehanea

Kniha černá nenávist Dennise Lehanea

Detektivové Kenzie a Gennarová jsou najati na další případ, tentokrát mají získat pro jistého politika dokumenty, které mu byly odcizeny. Všechno ukazuje na černošskou uklízečku, jež už dalšího dne nepřišla do práce. Najdou ji překvapivě rychle, jenže zcela jednoduchá zakázka se zvrtne, a hrdinové se tak během chvíle ocitnou uprostřed války gangů, která ale představuje ten nejmenší problém. Budou se totiž muset rozhodnout mezi vidinou zisku a vlastním svědomím.

Kniha černá nenávist Dennise LehaneaKniha černá nenávist Dennise Lehanea

Dennise Lehaneho u nás známe díky románům Tajemná řeka, Prokletý ostrov a Gone, baby, gone. Všechny zfilmované a ceněné diváky i kritiky. Nutno říct, že i ve své prvotině dostál pověsti jednoho z nejlepších autorů detektivek drsné školy. Lehane si čtenáře získá hned od první stránky a neztratí je ani na okamžik. Může za to fungující chemie mezi oběma hrdiny, kteří jsou díky všedním problémům obyčejnými lidmi a ne papírovými postavami, na něž jsme zvyklí z hollywoodských filmů. Dále pak boduje skvělými dialogy a psychologií, ale především perfektní znalostí prostředí Bostonu.

Kromě detektivní zápletky, která sice není komplikovaná, jako třeba u románu Jo Nesboho, se pak zaobírá společenskými problémy, konkrétně zneužíváním dětí či rasismem. Lehane svět líčí v šedivých barvách a nejde mu primárně o zábavu, čímž se od některých autorů liší. Po dočtení zjistíte, že je stejně dobrý jako severští autoři a že se v zahraničí, kde ho přirovnávají k Chandlerovi či Hammetovi, vůbec nepletou.

Černá nenávist je sice v porovnání s Tajemnou řekou, v níž všechny svoje spisovatelské zbraně dovedl Lehane k dokonalosti, slabší. Ale jako prvotina je rozhodně skvělým čtením.

Dennis Lehane: Černá nenávist Nakladatelství: Epocha, 2012 Překlad: Petra Andělová Hodnocení: 80 %