Lenka Dusilová natočila éterickou i divokou Řeku

Lenka Dusilová natočila a vydala éterickou i divokou Řeku.

Lenka Dusilová natočila a vydala éterickou i divokou Řeku. Zdroj: deník E15 Michael Tomeš

Nové album Lenky Dusilové Řeka je éterické i divoké.
Lenka Dusilová vydala nové album Řeka, jehož producentem je Petr Ostrouchov a koproducentem zvukový experimentátor Aid Kid.
Nové album Lenky Dusilové Řeka je éterické i divoké.
Lenka Dusilová natočila a vydala éterickou i divokou Řeku.
Lenka Dusilová natočila a vydala éterickou i divokou Řeku.
9
Fotogalerie

Zpěvačka, skladatelka a kytaristka Lenka Dusilová našla kdysi odvahu vystoupit z pozice uznávané rockové hvězdy hrávající s Lucií a „holky magor“, jak zněl jeden z jejích dávných hitů, a stejně jako třeba Dan Bárta vstoupila do hudebně mnohem intimnějších světů. A udělala dobře. Nyní tak vydává své páté řadové sólové album Řeka, a to po dlouhých devíti letech.

Album má přece jen nový zvuk oproti předchozí Baromantice, byť značná míra éterického a často vážného projevu naštěstí zůstala, a také řadu nových spolupracovníků.

Producentem alba je písničkově laděnější Petr Ostrouchov, dlouholetý, nyní již bývalý člen ska-rockové kapely Sto zvířat a autor hudby například k filmům Želary nebo Občanský průkaz. Výrazný vliv na zvuk alba má však též beatmaker a hračička s elektronickými zvuky Aid Kid alias DJ Ondřej Mikula.

Jejich vlivy se prolínají téměř v každé skladbě, už od té první s folklorním lidovým úvodem a polsky zpívaným textem Doroty Barové z Tara Fuki, kterážto brzy dostane elektronický rytmus.

K dalším podobným patří zhudebněná báseň polské básnířky Małgorzaty Lebdové v překladu Bogdana Trojaka Panenka Maria, písně Dna, Vlákna či titulní a relativně poklidná Řeka, na které se – to by člověk neřekl – podílela celá dvacítka hostů.

Čisté hraní se zvuky pak představuje skladba Vojsko, v němž převzalo velkou roli tikání, skřípání, vrzání a sugestivní zpěv Dusilové a doprovodného sboru. Ostatně hlas jako nástroj beze slov, někdy vypjatý, jindy klidnější, používá Dusilová často. A nejen v písních s textem, ale i ve třech skladbách, které žádná slova nemají, byť taková Hlubina je až příliš monotónní.

Patnáctiminutovým závěrem je pak vzpomínka na spolupráci s Monikou Načevou a Ivou Bittovou, v níž Dusilová opět zpívá polsky. Zatímco první polovina alba má písničkovou formu, druhá se změní v opakující se nekonečný, až art rockový motiv, kterým celé album končí.

Tvůrci dali desce název Řeka, neboť podle nich každý vodní tok odráží prostředí, okolí, terén, ve kterém se zrovna nachází a které se stále mění a řeku formuje. Po hudební stránce se tuto metaforu díky barevnosti písní, zvuků a textů Řece Lenky Dusilové podařilo naplnit vrchovatě.

Podívejte se na videoklip k prvnímu singlu z alba Lenky Dusilové Řeka:

Lenka Dusilová: Řeka

Vydal: Animal Music
Délka: 1 hod. 7 min.
Hodnocení: 80 procent