Londýnské Národní Live potřetí: Stalin i Shakespeare

Kuchyňské drama. Hlavní roli v této
inscenaci poválečné hry The Kitchen dostal Tom Brooke, známý z filmu Piráti na vlnách

Kuchyňské drama. Hlavní roli v této inscenaci poválečné hry The Kitchen dostal Tom Brooke, známý z filmu Piráti na vlnách Zdroj: aerofilms

Po živém promítání současného londýnského divadelního hitu One Man, Two Guvnors, nové verze Sluhy dvou pánů, pokračuje už dnes večer třetí sezona přímých přenosů z anglického Národního divadla titulem The Kitchen. Hra z kuchyně jedné rušné londýnské restaurace se jako jedna z prvních vážně zabývala prací.

Arnold Wesker ji napsal jako svou prvotinu na konci padesátých let, kdy byla v kurzu takzvaná dramata kuchyňského dřezu, příběhy o naději a zoufalství člověka prožívajícího každodenní radosti i strasti. V tomto případě německého šéfkuchaře zatíženého aférkou s vdanou britskou servírkou. Kus o třiceti postavách, který s černým humorem a v překotném tempu zkoumá, jak moc nás definuje naše zaměstnání, se uváděl už ve třiceti zemích světa. Představení z největší scény Národního divadla, jež je schopna diváky ohromit velkou výpravou, dnes od 19.45 promítá kino Atlas, s anglickými i českými titulky.

Prvního prosince bude projekt NT Live pokračovat novinkou Johna Hodge, dvorního scenáristy filmů Dannyho Boyla. Hra Collaborators inscenuje imaginární a poněkud surrealistické, děsivé i zábavné setkání Josefa Stalina a Michaila Bulgakova. Setkání i hra se odehrají v Moskvě roku 1938, kde se autor Mistra a Markétky snaží napsat hru k oslavě Stalinových šedesátin. Režie hry o hře mocné kočky s citlivou myší se stejně jako u Sluhy dvou pánů ujal umělecký ředitel Národního divadla Nicholas Hytner. V roli Stalina se ukáže Simon Russell Beale, jeden z nejuznávanějších britských divadelních herců vůbec, jako Bulgakov mu bude partnerem Alex Jennings, který byl v rámci NT Live k vidění už v Zlozvyku umění. Hra, jež je v Londýně do konce roku vyprodaná, se naopak uvádí v nejmenším prostoru Národního divadla, Cottesloe Theatre. V Praze ji promítne Bio Oko.

Ani tentokrát v nabídce přenosů nechybí Shakespeare, 1. března se představí světu a divákům kina Aero adaptace Komedie omylů, hry plné převleků a záměn točící se kolem dvou dvojic dvojčat. Verze režírovaná Dominicem Cookem, uměleckým ředitelem divadla Royal Court zaměřeného spíš na novou dramatiku, se odehrává v současném velkoměstě a dotkne se i aktuálního tématu imigrantů. Hlavní role se zhostí černošský televizní komik Lenny Henry.

Autorka je spolupracovnicí redakce

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.